Банкеръ Daily

Свят

Могерини обсъди с Чавушоглу турските сондажи край Кипър

Мевлют Чавушоглу и Федерика Могерини

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини е разговаряла тази сутрин по телефона с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, с когото е обсъдила турските действия в кипърската изключителна икономическа зона. Това съобщи при пристигането си за Съвета "Външни работи" на ЕС днес в Брюксел самата Могерини, цитирана от електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос".

Могерини каза, че е изразила солидарността на ЕС с турския народ във връзка с навършващата се трета годишнина от опита за преврат през 2016 г. "Солидарността ни към турския народ е несъмнена, но днес страните членки ще обсъдят още и как да изпълнят решенията, които взеха държавните и правителствените ръководители на Европейския съвет през юни по отношение на сондажната дейност (на Турция)", заяви Могерини.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, цитиран от ТАСС, заяви при пристигането си в Брюксел: "Провокацията на Турция (със сондажите за природен газ край Кипър -бел.ред.) за нас е неприемлива. По този въпрос ние сме на страната на Кипър".

Той допълни, че ЕС е намерил съответната балансирана тактика, "която ни позволява да държим отворени всички варианти, включително и санкции, разбира се". Германският министър каза, че е важно да бъде показано, че тези въпроси трябва да бъдат решени под егидата на ООН, а крайната цел на ЕС остава мирното обединение на цял Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във