Банкеръ Daily

Свят

Могерини: Няма алтернатива на иранското споразумение

Няма алтернативно решение на иранското ядрено споразумение, заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини в отговор на вчерашната реч на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който изреди драконовски условия за ново споразумение с Техеран, предаде Франс прес.

"Речта на държавния секретар Помпео с нищо не показа как изтеглянето от иранското ядрено споразумение е направило или ще направи региона по-безопасен срещу заплахата от ядрено разпространение или как би ни поставило в по-добра позиция да влияем на поведението на Иран в области извън обхвата на иранското ядрено споразумение", заяви Могерини.

"Няма алтернативно решение на иранското ядрено споразумение", заключи тя.

Майк Помпео вчера заплаши, че САЩ ще подложат Иран на безпрецедентен финансов натиск и ще му наложат "най-тежките санкции в историята", ако иранското правителство не промени курса си.

Помпео изброи 12 изисквания към Иран, които според него трябва да бъдат част от следващо споразумение. Той заяви, че Иран трябва да прекрати обогатяването на уран и никога да не се занимава с предварителна обработка на плутоний. Иран също така трябва да даде на ядрените инспектори "безусловен достъп до всички обекти в страната" и да спре да развива програмата си за балистични ракети.

Помпео също така поиска Иран да освободи всички американски граждани, да прекрати подкрепата си за бунтовниците хуси в Йемен, да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия и да престане да заплашва Израел.

Иран "никога повече няма да има картбланш да доминира Близкия изток", заяви Помпео.

Facebook logo
Бъдете с нас и във