Банкеръ Daily

Свят

Могерини: ЕС ще защитава иранските бизнес интереси

След излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран ЕС ще продължи да полага максимални усилия за защита на интересите на иранските делови кръгове, заяви снощи в Ню Йорк еврокомисарката по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Декларацията й бе прочетена на заседание на Съвета за сигурност на ООН от шефа на делегацията на ЕС при ООН Жуан Вали ди Алмейда, цитиран от ТАСС. 

"Ние разбираме, че свалянето на санкциите е неотменна част от споразумението - се казва в декларацията. - ЕС ще продължи да полага максимални усилия за запазване на търговските и финансовите потоци, за защита на интересите на иранските делови кръгове". "Държавите, подписали договора, и всички партньори на Иран трябва да действат само в рамките на официалните канали (на търговията), - посочва Могерини. - Ние трябва да предприемем мерки търговията с Иран да продължи."

Тя подчертава също така, че провалянето на иранската сделка би имало "крайно негативни последствия за Иран и за всички останали партньори по договора, а ще окаже отрицателно влияние и на международната обстановка ще подкопае увереността в ефективността на международната дипломация и в режима на неразпространение (на ядрените оръжия)".

Facebook logo
Бъдете с нас и във