Банкеръ Daily

Свят

Модерна започва изпитвания за ваксина срещу ХИВ

Тази година Moderna ще започне три клинични изпитвания в първа фаза за две ваксини срещу HIV - иРНК-1644 и иРНК-1574.

Американската компания Moдерна обяви, че започва първа фаза на изпитвания на ваксина срещу ХИВ, базирана на иРНК технологията, съобщава медицинското издание BioPharma Reporter.
 
Тази година Moderna ще започне три клинични изпитвания в първа фаза за две ваксини срещу HIV - иРНК-1644 и иРНК-1574. иРНК-1644 е нов подход към стратегията за ваксиниране срещу ХИВ при хора, предназначен да предизвика широко неутрализиране на HIV-1 антитела (bNAbs). Препаратът се разработва в сътрудничество с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Най-големите надежди досега са били свързвани с ваксината HVTN 7026, разработена в Южна Африка през 2016 година. За целта на участвалите в тестовете 5407 души били инжектирани две дози с два вида серум в очакване шансовете за имунната система да се удвоят, но това така и не става.

Преди 40 години, на 5 юни 1981 година, американският Център за контрол на заболяванията регистрира новата болест СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност). Това е последният стадий на инфекцията, причинена от вируса ХИВ, който поразява клетките на имунната система.

ХИВ засяга повече от 38 милиона души в световен мащаб и е сред най-трудните за защита с ваксина вируси, до голяма степен поради необичайно бързата мутация, която им позволява постоянно да се развиват и да избягват имунната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във