Банкеръ Daily

Свят

"Модерна" препоръчва трета доза

От компанията  изпратиха на американския здравен регулатор документи, които потвърждават отслабването на защитата на ваксината с времето.

Американската компания "Модерна" обяви, че ваксината им срещу коронавируса отслабва с времето. Това дава основания да се смята, че трябва да бъдат прилагани трети подсилващи дози. От компанията  изпратиха на американския здравен регулатор документи, които потвърждават отслабването на защитата. 

Хора, ваксинирани преди 13 месеца, имали по-ниски нива на антитела от хора, ваксинирани преди осем месеца. Предишни изследвания показваха, че нивата на антитела не намаляват. Но с изминаване на повече време са събрани нови данни за хора, ваксинирани преди повече от година.

Според Световната здравна организация обаче, инжектирането на трета доза от ваксините срещу Ковид-19 за цялото население засега не е оправдано, защото препаратите остават високоефективни срещу тежките форми на инфекцията, дори и срещу заболяването от варианта Делта. 

"Тези ваксини, които са в ограничени количества, ще спасят най-много животи, ако бъдат предоставени на хора, изложени на значителен риск от развитие на тежка форма на Ковид-19 и все още не са ваксинирани. Данните към момента не показват необходимост от бустерни дози сред населението, при което ефективността срещу тежките форми остава висока", твърдят експертите. 

Наскоро експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката обяви, че България ще вземе окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19  едва след като Европейската агенция по лекарствата  оцени данните за прилагането на допълнителна доза. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във