Банкеръ Daily

Свят

Мобилизират мъжете в Донецк и Луганск

Денис Пушилин.

Лидерите на подкрепяните от Русия сепаратистки райони в Източна Украйна обявиха обща военна мобилизация, предаде Ройтерс.

Това става ден, след като те наредиха жените и децата да бъдат евакуирани в Южна Русия заради опасения от атака от украинските сили - обвинение, което от Киев категорично отричат. Въпреки това са обявени планове за евакуация на около 700 000 души.

До тази сутрин (19 февруари) от Донецк са били евакуирани към 7000 души, съобщиха от местното министерство на извънредните ситуации.

Денис Пушилин - ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) съобщи във видеоизявление, че е подписал указ за мобилизация и призова мъжете, които са способни да държат оръжие в ръцете си, да се явят във военните комисариати.

Леонид Пасечник - лидерът на самообявилата се Луганската народна република (ДНР), също издаде сходен указ.

В същото време украинските военни обявиха, че тази сутрин са регистрирали 12 нарушения от страна на сепаратистите на договореното примирие. Ден преди това бяха регистрирани 66 подобни нарушения.

От своя страна сепаратистките власти заявиха, че украинските сили са обстрелвали няколко техни села с артилерия. Двете страни постоянно си отправят взаимни обвинения в нарушаване на примирието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във