Банкеръ Daily

Свят

Мнучин ще се срещне с гуверньора на Китайската централна банка на предстоящата среща на Г-20

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще се срещне с управителя на Китайската централна банка И Ган този уикенд, на форума на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в Япония, съобщава Ройтерс. Това ще бъде първата дискусия лице в лице между висши американски и китайски търговски преговарящи от близо месец насам. Говорител на Министерството на финансите потвърди за срещата, както и за още девет двустранни срещи на Мнучин в кулоарите на групата на 20-те, събрали се в Фукуока.

Преговорите между САЩ и Китай, насочени към прекратяване на растящата търговска война между двете най-големи икономики в света, се провалиха в началото на май, след което президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко повиши до 25% митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, а Пекин отговори с реципрочни мерки, като увеличи митата върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара. Оттогава острата реторика и търговските заплахи между Пекин и Вашингтон непрекъснато се увеличават, особено след като САЩ наложиха строги санкции срещу Huawei Technologies Co, най-голямата китайска фирма за телекомуникационно оборудване.

Министерството на финансите на САЩ не предостави никакви други подробности относно срещата с И Ган, който беше част от китайския преговарящ екип, начело с вицепремиера на страната Ли Хю.

Стивън Мнучин ще проведе и двустранни срещи с японския финансов министър Таро Асо, президента на Европейската централна банка Марио Драги, германския финансов министър Олаф Шолц, френския финансов министър Бруно Льо Мер, италианския финансов министър Джовани Триа, заместник министър-председателя на Южна Корея Хонг Нам-Ки, австралийския финансов министър Джош Фрайденберг, канадският финансов министър Бил Морно и генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Ангел Гурия, съобщиха от Министерството на финансите на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във