Банкеръ Daily

Свят

Мнозинството немци оценяват положително Меркел като канцлер

Преобладаващото болшинство от жителите на Германия оценяват положително многогодишната дейност на Ангела Меркел на поста канцлер на Германия. Това показват резултатите от допитване, проведено от института Infratest dimap по поръчка на телевизионния канал АРД.

В анкетата, проведена между 2 и 4 август, са взели участие 1312 човека над 18 години. Над 75% от хората смятат, че през последните 16 години Ангела Меркел се е проявила като мъдър канцлер. Само 20% от жителите на Германия са изказали отрицателна гледна точка.

Освен това, както са установили социолозите, 78% от анкетираните са заявили, че Меркел е достатъчно компетентен политик, 77% я наричат силен лидер, а 71% считат, че действащият ръководител на правителството на Германия заслужава доверие.

Новият канцлер на Германия ще бъде определен според резултатите от изборите за Бундестаг, които ще се проведат на 26 септември. Шефът на правителството ще бъде определен от партията, която получи най-много гласове на вота. В момента "зелените" отстъпват по популярност на блока Христиан-демократическия и Христиан-социалния съюз. Социал-демократическата партия на Германии заема третото място.

Легендарният канцлер

През август 1990 година Ангела Меркел се присъединява към Христиан-демократическия съюз (ХДС) в ГДР. През същата година, след обединението на Германия, и след първите общогермански избори тя става депутат в Бундестага от ХДС (през 1990 г. станало обединението на ХДС ГДР и ФРГ).

Меркел е една от немногото изселници от бившата ГДР, които сравнително бързо успяха да направят политическа кариера в единна Германия.

В периода 1991-1998 година тя е заместник председател на ХДС, през 1993-2000-а е председател на партийната организация във федералната провинция Мекленбург - Предна Померания, а от 1998 до 2000 г. - генерален секретар на ХДС.

През 2000 година Меркел става председател на партията (първата жена в историята на ХДС, която заема този пост). Между  2002 и 2005 г. тя оглавява фракцията ХДС/ХСС.

На 22 ноември 2005 година Бундестагът избира Анкела Меркел за федерален канцлер на Германия и в същия ден тя полага клетва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във