Банкеръ Daily

Свят

Многото антибиотици в пандемията водят до резистентни бактерии

Прекомерната употреба на антибиотици и други антимикробни средства през пандемията от новия коронавирус помага на бактериите да развиват резистентност, предупреди Панамериканската здравна организация, цитирана от Ройтерс.

Няколко държави, като Аржентина, Уругвай, Еквадор, Гватемала, Парагвай съобщават за нараснал брой резистентни на медикаменти инфекции, които вероятно са допринесли за увеличаването на смъртността от COVID-19 в болниците.

"Използването на антимикробни средства нарасна до безпрецедентни нива с потенциално сериозни последици" каза директорът на организацията Кариса Етиен в брифинг по интернет. - Рискуваме да загубим лекарствата, на които разчитаме за лечение на често срещани болести".

Освен прекалената употреба на антимикробни средства извън болниците, лекарства като ивермектин и хлорохин се използват широко, макар и да не е доказано да са ефикасни. Точно обратното, има убедителни данни, че от тях няма полза за болните от COVID-19, добави тя.

Използването на ивермектин и хлорохин дори се насърчава от някои политици, например президента Жаир Болсонаро в Бразилия.

Данни от болници в района показват, че 90 до 100 процента от хоспитализираните пациенти COVID-19 са получавали антимикробни лекарства като част от лечението, докато само 7 процента от тях са имали вторична инфекция, която е налагала това.

Неправилната употреба на антибиотици отдавна се определя като потенциална заплаха, която може да доведе до поява на резистентни бактерии. Този проблем се засилва от пандемията.

"През пандемията взимаме за даденост силата на антимикробните средства - каза Кариса Етиен и добави, че може да са необходими месеци, дори години, за да стане очевиден ефектът от неправилната им употреба.

Новите антибиотици са малко, защото не са толкова доходоносни, и използването им трябва да е ограничено, за да останат ефикасни.

"Както успяхме колективно да разработим диагностични средства и ваксини за COVID-19 за рекордно кратко време, така трябва да се ангажираме и да си сътрудничим за нови и достъпни антимикробни средства" - каза Етиен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във