Банкеръ Daily

Свят

Многохиляден протест в Истанбул срещу плана на Тръмп за Близкия изток

Десетки хиляди са участвали вчера в митинг срещу обявената от американския президент Доналд Тръмп "сделка на века" за уреждане на конфликта в Близкия изток, съобщават на първа страница в."Карар", в."Милли газете" и в."Акит".

Турция се обедини срещу плана на американския президент Доналд Тръмп и на израелския премиер Бенямин Нетаняху за заличаване на Палестина от историята, пише в."Карар" и отбелязва, че в митинга на площад Йеникапъ са участвали лидери на пет политически партии - лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, лидерът на Хюда-пар Исхак Саглам, лидерът на "Партия на бъдещето" Ахмет Давутоглу, лидерът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал, както и заместник-председателката на "Добра партия" Берна Сукас, а също и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Митингът е свикан по инициатива на Партията на щастието, която е отправила призив: "Да оставим политическите спорове и да се обединим за свободата на Ерусалим". В "Големия митинг за Ерусалим" са се включили хора от всички краища на Турция, включително представители на 60 граждански организации, пише в."Милли газете".

Участниците в митинга са заклеймили "терористичната държава Израел и нейния покровител САЩ", заявили са, че "така наречената сделка на века" няма никаква стойност и са отправили послание за подкрепа към палестинските бойци. На митинга е бил отправен призив за обединение на ислямската общност в защита на палестинската кауза.

Вестник "Тюркийе", в."Йени шафак", в."Карар" , в."Тюркгюн" и други, цитират послание на президента Реджеп Тайип Ердоган към участниците в конференция в Куала Лумпур, посветена на ситуацията в Ерусалим, в което се посочва, че така наречената "сделка на века" на американския президент, който разглежда Ерусалим като столица на Израел, заплашва мира и спокойствието и не е нищо друго освен празна мечта. Ние няма да позволим осъществяването на тази мечта, ще попречим на реализирането на този план, е заявил Ердоган в посланието, като е предупредил, че Ерусалим е "червена линия" за Турция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във