Банкеръ Daily

Свят

Много, много трудни времена чакат ЕС, смята Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди своите европейски колеги, че ЕС е изправен пред най-дълбоката рецесия след Втората световна война и това ще доведе до много, много трудни времена.

Това съобщават източници на агенция Блумбърг, запознати с нейните коментари по време на днешния Европейския съвет, който се осъществява чрез видеоконферентна връзка.

Тя също така се запита дали хората са разбрали какво точно означава това и предупреди, че е в интерес на ЕС да има план за възстановяване от коронавирусната криза до края на лятото, преди да настъпят събития като президентските избори в САЩ, които ще се проведат през есента (в началото на ноември).

Ангела Меркел подчерта, че европейските лидери трябва да се срещнат лично възможно най-скоро, допълни БНР.

Днешната видеоконферентна среща на върха, определяна като "основополагащ камък", има за цел да помогне на страните членки на ЕС да намерят компромис относно фонда за възстановяване, който да противодейства на негативните икономически ефекти от коронавирусната пандемия.

Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц изрази надежда, че споразумението относно европейския възстановителен фонд може да бъде постигнато през юли, но подчерта като ключов въпрос, които страни ще се възползват най-много от фонда.

Според него заложените във фонда безвъзмездни средства за 500 млрд. евро би трябвало да бъдат предоставяни само при определени условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във