Банкеръ Daily

Свят

Много болни от коронавируса са извън болниците поради липса на места

Заразените с новия коронавирус пациенти в Ухан, които все още не са хоспитализирани, все още са много и това е най-голямото предизвикателство в епицентъра на епидемията, заяви Уан Чън, декан на Китайската академия на медицинските науки в интервю за Китайската централна телевизия (CCTV) в сряда, предаде Radio China International.

В настоящата ситуация импровизираните болници, като изложбени центрове и стадиони, са от решаващо значение за справянето с проблема, посочи той. „Трябва да намерим начин да облекчим недостига на болнични легла за заразените. Предприехме различни методи, като разширяването на определени болници, но капацитетът все още е много ограничен", каза Уан Чън.

Голям брой пациенти с по-леки симптоми все още живеят със семействата си и излизат навън, което усложнява ситуацията, добави той.

Според Уан Чън, който е специалист по респираторни заболявания, в момента е трудно да се определи кога ще настъпи „повратната точка", тъй като точният брой на заразените не е известен. Неясен е и броят на заразените пациенти, които не са изолирани. „Ако не бъдат взети решителни мерки за предотвратяване на подобна ситуация, не можем да предвидим точната повратна точка. Освен това е възможно вирусът да мутира."

Лекарство за новия коронавирус е това, което очакват хората, каза Уан Чън, добавяйки, че ефикасността му не може да се определи в зависимост от всеки отделен случай.

Remdesivir е едно от лекарствата, което медиците се надяват, че може да помогне в лечението на заболяването. Сред другите са Kaletra, хлорохин и някои лекарства на традиционната китайска медицина, които също трябва да бъдат допълнително проучени.

Добрата новина според Уан Чън е, че клиничните изпитвания на Remdesivir започнаха официално в сряда. Лекарството е регистрирано и одобрено за клинични изпитвания от Министерството на науката и технологиите, Държавната комисия по здравеопазване и Държавното управление на медицинските продукти. То ще бъде дадено на първата група тежко болни в четвъртък.

Смъртните случаи от новия коронавирус в Китай достигнаха до 636, след като в четвъртък бяха регистрирани още 73 починали от заболяването, съобщи днес националната здравна комисия на страната, предаде Ройтерс.

Само в централната провинция Хубей, откъдето започна епидемията, смъртните случаи в четвъртък са били 69, а в провинциалния административен център Ухан - 64.
В цял Китай са били установени 3143 нови заразени, с което общият брой на заразените от новия коронавирус в страната достига до 31 161.

В четвъртък Великобритания, Германия и Италия съобщиха за нови случаи, с които общият брой на потвърдените носители на вируса в Европа достигна до 31, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията обобщава, че в световен мащаб потвърдените случаи на заболяването надхвърлят 31400. Освен в континентален Китай, заболяването е установено в Хонконг - 22 случая (1 починал), в Макао - 10 случая, Япония - 86, Сингапур - 30, Тайланд - 25, Южна Корея - 24, Австралия - 14, Германия - 13, САЩ - 12, Тайван - 16, Малайзия - 14, Виетнам - 12, Франция - 6, Обединените арабски емирства - 5, Канада - 4, Индия - 3, Филипините - 3 (1 починал), Русия - 2, Италия - 3, Великобритания - 3, Белгия, Непал, Шри Ланка, Швеция, Испания, Камбоджа и Финландия - по 1.

Тази сутрин министерството на здравеопазването на Япония съобщи, че пневмония, причинена от новия коронавирус, е открита при още 41 пътници на круизния кораб "Даймънд Принсес", който от 3 февруари се намира край пристанището Йокохама, съобщи ТАСС. Общият брой на потвърдените случаи на кораба е 61.

Facebook logo
Бъдете с нас и във