Банкеръ Daily

Свят

Мюсюлмански страни подкрепиха Турция срещу Холандия

Политици от Египет, Ирак, Мавритания и Тунис се присъединиха към международното осъждане на Холандия, след като последната не позволи на двама турски министри да проведат митинг пред местната турска общност в Ротердам, пише "Дейли Сабах", цитиран от "Фокус".

Генералният секретар на една от тунизийските политически партии Аднан Мансар заяви, че нидерландският отказ да бъде дадено разрешение за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу е „провокативен“ и „агресивен“.

Известният в Египет опозиционен лидер Айман Нур описва действията на Нидерландия като „неприемливи“.

Бившият вицепрезидент на Ирак Тарик ал Хашими написа в социална мрежа, че опитът на турското правителство да разясни предлаганите от него промени в конституцията е демократичен и обвини европейските нации, че реагират по „тоталитарен“ начин.

Представителят на Мавританската организация „Национален форум за демокрация и единство“ Велед Едди заяви, че това е една „странна блокада“.

В събота холандските власти не дадоха разрешение на самолета, с който турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пътуваше към страната, за да агитира в полза на референдума за конституционни промени през април в Турция, в събота вечерта не позволиха на министъра на социалните работи на Анкара, Фатма Кая, да влезе в турското консулство в Ротердам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във