Банкеръ Daily

Свят

Мюсюлманите в Германия вече са над 5 млн. души

В  страната има две големи ислямски обединения, които претендират да са представителни за общността.

За десетина години мюсюлманската общност в Германия е нараснала значително – до над 5 милиона души. Същевременно спада толерантността към исляма, зачестяват проявите на омраза срещу мюсюлманите, пише Дойче Веле.

От оспорвания цитат на бившия президент на страната Кристиян Вулф, че "ислямът е част от Германия", ислямската общност в страната е нараснала значително. Ако в края на 2010-а година в Германия са живели между 3,2 и 3,5 милиона мюсюлмани, днес те са над пет милиона. Но точни цифри няма. Същевременно изглежда, че толерантността към исляма сред населението спада – след бежанската криза и терора, упражняван от „Ислямска държава“.

Политиците говорят междувременно за ръст на омразата към исляма и мюсюлманите, макар да не е ясно от какво точно произтича тя. Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обаче смята темата за толкова важна, че създаде специална работна група за превенция и борба с проявите на омраза към мюсюлманите.

В  страната има две големи ислямски обединения, които претендират да са представителни за общността. Но въпросът от чие име в крайна сметка говорят, все още е открит. Някои експерти предполагат, че тези съюзи представляват само между 20 и 25 процента от живеещите в Германия мюсюлмани. Освен това повечето големи съюзи пропагандират един много консервативен ислям, който е силно повлиян от страните, от които произхождат техните членове. Много организации се сдобиват и с имами, и с пари от чужбина, с което искат да демонстрират независимост, която пречи на истинската интеграция в Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във