Банкеръ Daily

Свят

Митинг на партията на Ердоган събра 1.3 млн души

Под заглавия "Истанбул взе решение" (в. "Йени шафак"), "Истанбул написа епопея" (в. "Йени акит"), "Голям Истанбул каза "продължаваме" (в. "Стар") турските вестници днес съобщават за огромния предизборен митинг в Истанбул вчера на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Йени шафак" посочва, че гражданите "са залели като порой" площад "Йени капъ" независимо от лошото време и проливния дъжд. Според цитирани от вестника оценки митингът е събрал около милион и 300 хиляди души.

"Нека отсега да ни е честит празникът на демокрацията 24 юни", заяви пред присъстващите президентът Реджеп Тайип Ердоган в знак на увереност, че ще извоюва победа на изборите тази неделя.

"Днес отново Истанбул пише епопея. Давате (ни) сила и смелост", заяви още държавният глава, цитиран от "Стар".

Много от турските вестници обръщат внимание на думите на Ердоган, че това е "най-бащинският митинг". Това определение той даде, след като поздрави присъстващите с Деня на бащата.

"Най-бащинският митинг в Деня на бащата е в Истанбул", цитира в свое заглавие в. "Хабертюрк" думите на президента. "Най-бащинският митинг", гласи заглавието по темата и на в. "Гюнеш".

"Западът гледа към 24 юни", посочи още на митинга Ердоган, цитиран от в. "Хюриет". "Какво чака Западът? Как да бъде свален Ердоган. Готови ли сте да дадете нужния урок на Запада?", запита президентът множеството.

Освен към Запада той отправи критики и към опозицията, пише "Акшам". "Истанбул е град, преживял фашизма на НРП (опозиционната кемалистка Народнорепубликанска партия) до мозъка на костите си", каза той, напомняйки за миналото на преврати на Турция и за екзекуцията на министър-председател. "Сега станали и приказват за религиозна свобода", посочи още Ердоган и напомни за възраженията и съдебните действия, предприети от НРП за анулиране на поправката, с която на туркините бе разрешено да носят забрадки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във