Банкеръ Daily

Свят

Мистериозно убийство на руски журналисти в Централна Африка

Орхан Джемал, Кирил Радченко и Александър Расторгуев

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" призова властите на Централноафриканската република (ЦАР) незабавно да разследват смъртта на трима руски журналисти в страната и да сътрудничат с посолството на Русия и с местната мисия на ООН. Това заяви Люс Мадж, старши изследовател на организацията за Африка, информира "Известия".

Правозащитникът нарече инцидента странен и уточни, че е станал в безопасен район, където въоръжените групировки са слабо активни - въпреки че бандитизмът, придружен с убийства, е широко разпространен в ЦАР, предаде РИА Новости.

Трима руски граждани с журналистически карти бяха убити в понеделник вечерта близо до град Сибю в ЦАР, съобщиха вчера силови структури и духовници от страната. Руското външно министерство информира, че тримата загинали са с документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал.

Вчера ТАСС съобщи, че според руското посолство в ЦАР у двама от тримата убити са намерени прескарти, издадени от "Известия". Вестникът изтъква обаче, че според пресслужбата на собствения му мултимедиен информационен център никой от неговите сътрудници не се е намирал напоследък в тази страна.

Според руската телевизия "Дожд", позовала се на източници от опозиционния Център за управление на разследвания (ЦУР), журналистите снимали документален филм за дейността на частна военна компания и били спрени на блокпост, пътувайки от столицата Банги към селището Бомбари.

Източник на "Комерсант" от руското външно ведомство твърди, че тримата пристигнали в ЦАР с туристически визи.

Снощи Ройтерс цитира кмета на град Сибю, според когото шофьорът на журналистите заявил, че са разстреляни от въоръжени мъже, излезли от крайпътните храсти.

Анастасия Горшкова от ЦУР заявила за "Комерсант", че по нейни данни от местопрестъплението е изчезнала апаратура и голяма парична сума.

Вестникът помества справки за загиналите. Четирийсет и седемгодишният Александър Расторгуев с право е смятан за един от най-значителните и радикални режисьори в руското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия.

Орхан Джемал (51 г.) - син на Гейдар Джемал, председателя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия, бе известен журналист, работил е в много "горещи точки" из Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия. Заедно с тях е убит и младият, но все по-известен оператор и фотограф Кирил Радченко, също работил в "горещи точки", а миналата година заснел много материал в Сирия, посочва "Комерсант".

Руски дипломати и следователи проучват инцидента на място, пише официозът "Росийская газета", като се позовава на Мария Захарова, говорителка на външното министерство в Москва. Федералното следствие е образувало наказателно дело по случая, отбелязва печатът в Русия.

Хора, добре познавали загиналите, не вярват на официалната версия, че те са станали жертва на обирджии. Чуват се далеч не тъй прозаични версии и нищо чудно. Репортерът, режисьорът и операторът от Русия са се озовали в една от най-опасните страни в света, където се пресичат интересите на влиятелни държави - световни сили, коментира "Взгляд".

Според африканиста Леонид Фитуни, цитиран в статията, руските журналисти може да са имали охрана, но тя или се е пръснала в момента на нападението, или самите гардове са били свързани с престъпниците.

От няколко месеца присъствието на Русия в ЦАР е все по-забележимо, посочи вчера Франс прес. В началото на 2018 г. Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на местната армия и гарантира сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера, чийто съветник по сигурността е руснак.

Редица западни медии, изброени от "Взгляд", информирали неотдавна за появата на руски разузнавачи и въоръжени наемници от частни компании в ЦАР и за предстояща операция на такава компания, известна с името "Вагнер", в съседен Судан. "Започна кампания с цел да се дискредитира Русия - резюмира Димитриев. - И сега, когато за там отпътува наша журналистическа група, за да опише с какво се занимават там руски военни или частни военни компании, се случи онова, което се случи."

Бившата метрополия на ЦАР - Франция, не е най-солидният играч в тази страна, продължава "Взгляд", като споменава за бизнес интереси на Китай и Южна Африка в региона, богат на петрол и уран.

"Всичко се върти около полезните изкопаеми - радиоактивни материали, злато, диаманти. По принцип се смята, че там има и петрол", уточнява африканистът Фитуни. Според изданието най-голям интерес от проучване на петролните запаси в ЦАР имат САЩ.

"Трудно е да се каже на кого всъщност е могла да мине път групата на Джемал. В крайна сметка нека не загърбваме и версията за обир", заключава "Взгляд".

Facebook logo
Бъдете с нас и във