Банкеръ Daily

Свят

Мисия на ЕС отива в Минск за репатрирането на мигрантите

Жозеп Борел

Мисия на службата за външно действие на ЕС ще посети Минск, за да улесни репатрирането на мигрантите, блокирани в Беларус, но не става и дума за започване на преговори с беларуския президент Александър Лукашенко. Това заяви европейският дипломат номер едно Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Държа да подчертая, че няма споразумение и няма преговори с режима на Лукашенко и няма нищо, което би могло да прилича на някакво де факто признаване на режима", каза Борел. "Но трябва да запазим отворени каналите за комуникация", допълни той.
"В този момент малък екип от представители на службата за външно действие на ЕС отива в Минск, за да започне технически дискусии. Няма преговори, но трябва да се разбере от какво има нужда с цел улесняване на репатрирането в сътрудничество с агенциите на ООН", заяви снощи той.

Борел каза, че на два пъти е говорил с беларуския външен министър и че е имало контакти на ниво високопоставени чиновници, за да се подготви тази мисия. "Тази мисия трябва да оцени какви са нуждите. Тя няма нищо общо с признаване на режима и няма нищо общо с преговори", повтори той.

"Трябва да намалим потока на хората, които пристигат в Беларус и от Беларус по границите с ЕС и трябва да помогнем на тези хора", каза Борел. "Всичко това е ясно организирано от режима на Беларус. Мисля, че Лукашенко искаше да упражни натиск върху нас, за да анулираме санкциите срещу Минск и мисля, че той пропусна целта си, защото това, което постигна са нов кръг от санкции", заяви той.

"Сега трябва да допринесем и да се погрижим за тези хора, които се намират на беларуска територия, за да може отношението към тях да е достойно. И ако е възможно те да се върнат у дома си", заключи Борел.

Лидерите на Унгария, Чехия и Словакия изразиха снощи своята солидарност с Полша във връзка с продължаващата миграционна криза по границата й с Беларус и призоваха Европейския съюз да засили подкрепата си за защитата на своите външни граници, предаде Асошиейтед прес.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза на медиен брифинг в Будапеща след среща на премиерите на страните от Вишеградската четворка, че ситуацията на източната граница на Полша не е свързана само с миграцията. Според него това е "нова политическа криза", при която хора са използвани от трафиканти и мафиотски организации в сътрудничество с авторитарното правителство на беларуския президент Александър Лукашенко, за да се упражнява натиск върху ЕС.
"Човешки същества са използвани като предмети, като инструменти, което е ужасно. Те са просто инструменти в ръцете на режима на Лукашенко", каза Моравецки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във