Банкеръ Daily

Свят

Мишел Барние създаде политическа формация – "Патриот и европеец"

Бившият преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние е създал политическа формация с името "Патриот и европеец", подхранвайки по този начин спекулациите, че обмисля да се кандидатира за френските президентски избори следващата година, предаде Ройтерс.

"На разположение съм да работя с всички, които искат това под лозунга на "Патриот и европеец", е заявил Барние при среща с десноцентристки депутати, протекла при закрити врата. Политическата формация е представена като работна група в рамките на десноцентристката партия "Републиканците", казва участник в срещата.

Малко повече от година преди първия тур на президентските избори във Франция нито една от традиционните партии вдясно и вляво не е избрала свой кандидат. Според слухове обаче от дясното пространство може да бъде излъчен Барние, както и бившите министри Ксавие Бертран и Валери Пекрес или пък сенаторът Брюно Рьотайо. От ляво според слуховете може да се кандидатира парижката кметица Ан Идалго.

Лагерът на Макрон обаче следи внимателно действията на Барние, който е бивш външен министър на Франция.

Френските областни и департаментални избори, предвидени за месец март, се отлагат за юни заради санитарната обстановка в страната. Това реши Сенатът на френския парламент тази нощ.

Вотът ще се проведе на 13 и на 20 юни. До отлагането на изборите се стигна заради безпокойството, че новият коронавирус може да се разпространи бързо сред хората в и около изборните секции.

Избори рядко се отлагат във Франция. Но миналата година общинските избори бяха също отложени от март за юни, защото се падаха насред първата национална карантина, въведена заради коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във