Банкеръ Daily

Свят

Мишел Барние предупреди Борис Джонсън за провал на преговорите

Главният преговарящ за Брексит на Европейския съюз Мишел Барние предупреди британския премиер Борис Джонсън за необходимостта той да изпълнява обещанията, които е дал при осигуряването на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

В противен случай неговата страна може да понесе двоен икономически удар - от Брексит без сделка и от пандемията Covid-19, предаде БНР.

"Обединеното кралство направи крачка назад, две крачки назад, дори три крачки назад от първоначалните ангажименти", заяви Барние в интервю за британския вестник "Сънди таймс". Той добави, че британските преговарящи трябва да бъдат "напълно в съответствие с това, което премиерът подписа с нас, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС и Европейският парламент нямат къса памет".

"Спомняме си много ясно текста, който преговаряхме с Борис Джонсън. И просто искаме да видим, че това е спазено в писмен вид. И ако това не се случи, няма да има споразумение", отбеляза Барние, потвърждавайки, че Еропейският съюз няма да одобри сделка, която би навредила на блока или "на целостта на единния пазар".

Според него Великобритания трябва да бъде "по-реалистична" в своите искания по време на продължаващите през настоящата седмица търговските преговори с ЕС.

"Ясно е, че искаме споразумение, но това не може да бъде споразумение на всяка цена. Няма да приемем, никога няма да приемем нещо, което да направи единния европейски пазар по-нестабилен“, добави той.

Той отново подчерта, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без търговска сделка, ако не бъде постигнато споразумение до края на годината. "Става въпрос просто за превръщане на обещанията на британския премиер Борис Джонсън и на лидерите на ЕС през миналата година в законов текст - ни повече, ни по-малко“.

"Трябва да помним заедно ангажиментите, които поехме заедно“, каза той.

Барние добави, че през целия процес на Брексит Великобритания се опитва да подбере най-добрите аспекти на досегашното си членството в ЕС, без обаче да приеме съответните задължения.

Въпреки че Барние посочи пред "Сънди таймс", че двете страни "не са постигнали много голям преговорен напредък", той добави, че "дори и да е трудно, вярвам, че споразумението е възможно“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във