Банкеръ Daily

Свят

Мишел Барние "не е впечатлен" от новите заплахи за Брексит без сделка

Главният преговарящ на Европейския съюз - Мише Барние заяви в интервю за Би Би Си, което ще бъде излъчено в четвъртък вечерта, че "не е впечатлен" от заплахите за Брексит без сделка, но подчерта, че ако Обединеното кралство избере такъв курс, ще трябва да се изправи пред съответните последствия, предаде БНР.

Запитан от Би Би Си, какво ще се случи, ако Лондон "разкъса" членската си карта в ЕС, Барние отговори: "Обединеното кралство ще трябва да се изправи пред съответните последствия".

"Мисля, че британската страна, която е добре информирана и компетентна и знае начина, по който работим в ЕС, си дава сметка от самото начало, че никога не сме били впечатлени от такава заплаха. Не е полезно да използвате това като инструмент за заплаха", отбеляза главният европейски преговарящ.

Интервюто на Барние пред Би Би Си е факт, преди да стане ясен новият лидер на Консервативната партия и следващ британски премиер. Борис Джонсън, който е почти сигурен победител, обеща Великобритания да напусне ЕС със или без споразумение на крайната дата 31 октомври.

Ако Джонсън спечели и стане следващият британски премиер, тригодишната криза около процеса на Брексит би могла да се задълбочи допълнително, тъй като ЕС отказва да одобри каквото и да е промяна във вече договореното с Тереза Мей Споразумение за оттегляне, а британският парламент би могъл да опита да блокира сценарий на Брексит без сделка.

Мишел Барние посочи, че Споразумението за оттегляне "е единственият начин да се напусне ЕС по един подреден и контролиран начин".

Програмата на Би Би Си "Панорама" тази вечер включва и първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, който пък заяви, че британските министри "търчаха наоколо като идиоти", когато пристигнаха за пръв път в Брюксел да преговарят за Брексит през 2017 година.

Тимерманс допълни, че е бил шокиран от стандарта на британските преговарящи, след като първоначално е очаквал брилянтно шоу от тяхна страна.

"Мислехме, че те са толкова брилянтни. Че в някое подземие някъде в Уестминстър ще има книга, подобна на тези за Хари Потър, с всички трикове и всички неща, които трябва да се направят", отбеляза той. Но след това (след първите преговори) си казах : "О, Боже, те нямат план, те не разполагат с никакъв план".

"Времето изтича и вие нямате план. Изглеждате като ефрейтор Джоунс от известния пародиен сериал на Би Би Си, който казваше: "Не се паникьосвай, не се паникьосвай! Тичай наоколо като идиот", пошегува се Тимерманс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във