Банкеръ Daily

Свят

Мишел Барние: ЕС трябва да е готов за Брексит без споразумение

Мишел Барние

Европейският съюз трябва да се подготви за Брексит без споразумение. Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние призова за "решителен напредък" в преговорите с Великобритания - седмица преди възлова европейска среща на върха, предаде Франс прес. 

На съвещание на европейските комисари в Брюксел Барние и генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер представиха смесена равносметка от преговорите между съюза и Обединеното кралство, което се очаква да напусне ЕС в края на март 2019 г.

Барние припомни, че страните трябва да постигнат решителен напредък навреме за Европейския съвет през октомври и че тази седмица преговорите на техническо равнище ще продължат, каза на брифинг с журналисти в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Зелмайер информира за напредъка на подготовката на Комисията и напомни, че е много важно участващите страни да се подготвят за всеки възможен изход, на всички нива, допълни Схинас.

На Зелмайер бе възложено да съгласува подготовката, за да бъде предпазен ЕС от негативни икономически последици, ако на 29 март догодина Великобритания напусне съюза без споразумение по условията на раздялата.

"Г-н Барние и екипът му работят денонощно за постигане на споразумение, но това още не е станало", отбеляза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос преди срещата на върха на 18 и 19 октомври, която Брюксел определи като"момента на истината".

Facebook logo
Бъдете с нас и във