Банкеръ Daily

Свят

Минск ще получи почти 1 млрд. долара от МВФ въпреки Вашингтон

Александър Лукашенко

Беларус ще получи почти 1 млрд. щ. долара от новата емисия Специални права на тираж (СПТ) на Международния валутен фонд в размер на 650 млрд. долара.

Това ще се сучи въпреки санкциите, които Вашингтон и Брюксел наложиха на режима на президента Александър Лукашенко, които го обвиняват във фалшификация на миналогодишните изборни резултати и в жестоки репресии над протестиращи срещу авторитарното му управление. 

Случаят с Беларус показва как някои еднолични лидери, критикувани от Вашингтон, ще се възползват от своя дял от рекордното допълнително количество СПТ, което се поделя на членовете на Фонда пропорционално на размера на националните стопанства. 

Твърденията на Лукашенко, че е спечелил с 80% от подадените гласове избори преди година предизвика Европейския съюз и САЩ да въведат санкции срещу Минск. Правителството на страната обаче продължава да получава признание от членовете на МВФ, а международната общност - да работи с него. Това пък е единственото изискване за която и да било страна от семейството на международния кредитор да получи инжекция от активите, одобрени през юли. 

Вашингтон подкрепи допълнителната емисия, чиято цел е да помогне на най-бедните и пострадали от пандемията държави по света да се справят с пораженията от заразата. Говорител на Държавния департамент пък уверява, че ще продължи да упражнява натиск заедно със съюзниците си върху Лукашенко. Някои недемократични режими, критикувани от Вашингтон, като Венецуела и Мианмар, няма да получат своите порции от средствата, защото правителствата им не получават широко признание във Фонда. Беларус пък попада по-скоро в кръга от държави като Китай, Русия и Иран, които ще получат десетки милиарди долари от МВФ, въпреки критиките на Белия дом и множеството наложени санкции. Това обстоятелство провокира сериозни критики от някои републиканци в конгреса, които се обявиха срещу новата емисия, определяйки я като "подарък за богатите страни и мошеническите режими".

Привържениците на разпределението на тези резерви пък лобираха за набирането им, за да могат те да помогнат за решаване на дългосрочните цели на Фонда и да позволят на отделните правителства да насочат средствата за борба с COVID-19. Делът на Беларус от новите 650 млрд. долара е 0.14%, което отговаря на 910 млн. долара. Страните ще получат резервите си на 23 август. 

Опонентите на Лукашенко, който управлява държавата с желязна ръка от 1994-а, организираха широки кампании, за да не допуснат средствата до Минск и те да послужат за нови репресии. Съседна Литва пък обвинява правителството на Беларус в "хибридна агресия" срещу ЕС, защото принуждава мигранти, основно от Източна Европа, да се прехвърлят през границата.  

Членове на щатската камара на представителите от двете партии, са изпратили писмо до представителя на САЩ в борда на МВФ и до мениджърите на кредитора, с което настояват те да поставят лимити или да изработят условия за използване на средствата от режима на Лукашенко. Според свидетелтва на добре информирани източници обаче, за разлика от Венецуела и Мианмар, подобни дискусии за Беларус не са водени. 

Пожелало анонимност лице твърди, че в отговор администрацията на щатския президент Джо Байдън ще се опита да възпрепятства достъпа на Минск до парите като обмени СПТ за валута, която може да се ползва. В началото на годината представители на американското финансово министерство обявиха, че Вашингтон ще се въздържат да предлагат "зелено" на държави, на които са наложени санкции и ще притисне съюзниците си да посъпят по същия начин.

Дали този трик ще сработи, ще покаже бъдещето. Защото дори американците да откажат твърда валута на Беларус, МВФ има още 31 други нации и институции, които са сключили доброволни търговски споразумения да предоставят кеш в замяна на СПТ, включително Китай. 

Минск пък се нуждае отчаяно от финансиране, защото стабилността на държавните финанси става все по-проблемна заради пандемията и западните санкции. Новите СПТ ще помогнат за редуциране на риска, ще освободят държавен ресурс за потенциални извънредни ситуации и ще осигурят по-голяма гъвкавост на Беларус в преговорите с Русия, която се е превърнала в кредитор от последна инстанция за Лукашенко. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във