Банкеръ Daily

Свят

Министърът за Брексит Дейвид Дейвис - отстранен?

В британските медии се появиха твърдения, че главният преговарящ за Брексит Дейвид Дейвис е бил отстранен от преговорите с ЕС при постигането на сделката по-рано този месец, съобщи БНР. От Министерството за Брексит обаче отхвърлиха тези твърдения и обвиниха Брюксел, че подава невярна информация, на базата на която е и днешна публикация във вестник „Таймс“.

Министерството, оглавявано от Дейвид Дейвис, смята, че Брюксел се опитва да подкопае преговарящата позиция на британското правителство, разпространявайки твърдения, че той е бил отстранен от преговорите за бъдещето на Великобритания извън ЕС. Официално Дейвид Дейвис е главен преговарящ на преговорите, които трябва да се подновят следващата година. Твърди се обаче, че Оливър Робинс, който бе част от преговарящия екип в Брюксел, преди Тереза Мей да го отзове обратно в Лондон като близък съветник по тези въпроси, играе все по-голяма роля в преговорите.

Министерството за Брексит днес обвини Брюксел, че си "играе с огъня" като разпространява съобщения, че Дейвис е отстранен и Робинс води лице в лице преговорите с Мишел Барние. Високопоставен източник от министерството дори заяви, че през октомври на конгреса на Консервативната партия Дейвид Дейвис е предупредил точно за такава опасност от поднасяне от Брюксел на подобни информации.

От Брюксел отрекоха да имат пръст в последните публикации, наричайки ги "новини от Лондон". Брюксел обаче призна, че Мишел Барние е бил в много близък контакт със заместничката си Сабине Вейанд, която пък преговаря пряко с Оливър Робинс. Твърди се, че Барние дори е присъствал на разговори между Робинс и Вейанд.

Премиерът Тереза Мей се намеси пряко по-рано този месец в преговорите за постигането на сделка по първата фаза. Точна дата за подновяване на преговорите още не е определена. Дейвид Дейвис по-рано изрази надежда, че до края на първото тримесечие на 2018 година ще бъдат уточнени детайлите по преходния период, но в самия британски кабинет още няма яснота към какво точно ще се стреми Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във