Банкеръ Daily

Свят

Министърът на правосъдието на САЩ отмени директиви за обратна дискриминация

Джеф Сешънс

Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс анулира вчера с мотива, че са невалидни, няколко директиви, касаещи по-специално вкарването в затвори на непълнолетни и дискриминацията в сферата на образованието. Това решение породи безпокойството на защитниците на гражданските права, предаде Франс прес.

"Когато публикуват директивите си, федералните агенции трябва да спазват конституционните принципи и да следват правилата, представени от Конгреса и президента", се казва в изявление на министерството на правосъдието относно анулирането на общо 24 директиви, приети повечето от тях по времето на президента Барак Обама. Тези директиви се анулират, защото "са безполезни, остарели и непоследователни по отношение на съществуващите закони", се допълва в изявлението.

"Директивите не са закон, но те внасят яснота и улесняват прилагането на закона", казва Фаиз Шакир, отговарящ за регионалната политика във влиятелната асоциация Американски съюз за граждански свободи.

Редица от анулираните директиви касаят така наречената "положителна дискриминация" в американската образователна система - емблематичен механизъм, валидиран от Върховния съд, за да се гарантира многообразието в образователната система, като се подпомогнат учащите се от етническите малцинства.

"Става дума за нова атака на Сешънс и на президента Тръмп срещу цветнокожите", каза Шакир.

Същевременно Ройтерс съобщава, че министерството на правосъдието разследва оплакване от над 60 организации за защита на правата на американците от азиатско потекло, които казват, че политиките на Харвардския университет са дискриминаторни, защото ограничават приема на хора от такъв произход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във