Банкеръ Daily

Свят

Министърът на икономиката на Франция не изключва възможността от банкрут на Air France

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер признава, че авиакомпанията Air France може банкрутира, ако не получи голяма държавна помощ. За това той говори в интервю за BFM Business.

"Безусловно, Air France може да престане да съществува, както това вече се случи с много авиокомпании по света в последните години. Нищо не показва, че тя представлява в този смисъл някакво  особено изключение от правилото", казва Льо Мер.

Но, заедно с това, Брюно Льо Мер подчертава, че авиопревозвачът  "е стратегически важна за Франция компания". "Франция трябва да има собствена авиокомпания, това е един от залозите за суверенитета на страната", добавя Льо Мер. Той отбелязва, че "важността на авиокомпанията нараства в ситуация като  днешната на санитарна криза, тъй като тя е необходима, в частност, и за бързата доставка на партидите ваксини срещу COVID-19".

Поддръжката на правителството

"Властите във Франция вече отпуснаха финансова помощ на Air France, но ситуацията продължава да остава крайно тежка в сферата на авиотранспорта. Ние и в близките месеци ще продължим да поддържаме Air France", потвърждава министърът на икономиката.

Отговаряйки на въпрос, той признава, че в тази връзка "много време отива за обсъждане със заместник-председателя на Еврокомисията Маргрете Вестагер на тези въпроси". "Но надявам се, че все пак ще успеем да стигнем до споразумение", добавя Льо Мер. "Ако компанията Air France се нуждае от допълнителна помощ от страна на френската държава, то тя ще я получи", потвърждава той.

Управляващите във Франция подкрепиха авиокомпаниата през 2020 година във връзка с финансовите й загуби по време на пандемията с финансова инжекция от 7 млрд. евро - 4 млрд. като гарантирани от държавата банкови кредити и 3 млрд. държавен кредит.

В същото време министърът напомня, че правителството в отговор на своята помощ изисква от авиокомпанията, тя "най-напред да повиши своята конкурентоспособност, тъй като държавните средства не трябва да се инвестират безполезно". "И на второ място, тази авиокомпания е задължена да стане лидер при спазването на нормите по защита на околната среда на планетата, истински пример за авиопревозвач, верен на принципите на устойчивото развитие".

Министърът отбелязва още, че мерките за поддръжка се вземат и прилагат в обстановката на откритост и в партньорство с нидерландския партньор на Air France - авиакомпанията KLM.

Facebook logo
Бъдете с нас и във