Банкеръ Daily

Свят

Министърката на вътрешната сигурност на САЩ подаде оставка

Кирстен Нилсен

Министърката на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирайки съобщение в Туитър на президента Доналд Тръмп.

"Искам да й благодаря за работата", добави президентът на САЩ.

Изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще стане Кевин Макалинън, директор на американската Служба за митническа и гранична охрана. "Уверен съм, че той ще се справи отлично!", добави Тръмп.

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че според информация на телевизия Си Би Ес днес се очаква Нилсен да подаде оставка. Телевизията съобщи това в Туитър, като се позова на източник от правителството.

Според информационния портал "Аксиос", цитирана от ТАСС, президентът е бил недоволен от министърката и заради липсата й на достатъчно твърда позиция за строежа на стената по границата с Мексико и депортирането на нелегални мигранти. Американски медии съобщиха още през ноември миналата година, че Тръмп има намерение да изпрати Нилсен в оставка. 

В писмото за оставката на бившата министърка на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен няма нищо скандално, за разлика от други оставки на членове на администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

"Реших, че това е подходящият момент да се оттегля", пише Нилсен, като подчертава постигнатият напредък в реформата на вътрешната сигурност в съответствие с новите изисквания. "Надявам се следващият министър да има подкрепата на Конгреса и съдилищата за поправяне на нормативната уредба, която пречеше на нашите възможности да гарантираме напълно сигурността на границите на Америка" и за разделението в обществото

Между Нилсен и Белия дом имаше напрежение почти от момента на встъпването й в длъжност през 2017 г., защото тя се смяташе за противник на някои от най-твърдите антиимиграционни мерки, подкрепяни от президента и негови съветници. Самата тя е била все по-недоволна от това, което е смятала за липса на подкрепа от други министерства и за намеса на президентските съветници, съобщават източници на АП в администрацията на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във