Банкеръ Daily

Свят

Министър от САЩ за пръв път в Тайван от прекратяването на отношенията през 1979-а

Министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ Алекс Азар предстои да посети Тайван през следващите дни, което ще бъде най-високопоставената визита на представител на американското правителство след прекратяването на официалните дипломатически отношения между Вашингтон и Тайпе през 1979 г.

Посещението и най-вече планираната среща с президента на Тайван вероятно ще породят нови търкания между САЩ и Китай, който твърди, че Тайван е негова територия и при необходимост ще я анексира. Тайван е основен дразнител в сложните отношения между двете най-големи икономики в света, които са в конфликт и заради търговията, технологиите, Южнокитайско море и реакцията на Китай на коронавирусната пандемия.

От уважение към Китай САЩ поддържат само неофициални отношения с Тайван, но са най-важният съюзник на острова и доставчик на отбранително оборудване. Американският институт в Тайван, който действа фактически като посолство на Вашингтон, обяви днес, че "Историческата визита на Азар ще укрепи партньорството между САЩ и Тайван и ще подсили сътрудничеството между САЩ и Тайван в борбата с пандемията от COVID-19".

В Туитър тайванското външно министерство каза, че очаква да приветства Азар и неговата делегация: "Това е най-високопоставената визита на представител на кабинета на САЩ от 1979 г.! Тайван и САЩ са с намерение за тясно сътрудничество в борбата с коронавируса и прокламирането на свободната демокрация и правата на човека по света".

Министерството каза, че Азар ще се срещне с президента Цай Ингвен, която е привърженик на независимостта и с чието правителство Пекин е прекратил всякакви контакти преди четири години. Той ще се срещне също с тайванския министър на външните работи Джаушей Джоузеф Ву и висши представител на здравеопазването.

От американския институт казаха че на срещите си Азар ще обсъжда заболяването, световното здраве и ролята на Тайван като доставчик на медицинско оборудване и технологии. Очаква се визитата да се състои следващата седмица, но според Американския институт подробностите за времето и дневния ред на посещението ще бъдат оповестени по-късно.

Азар ще бъде първият министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси на посещение в Тайван и първият член на кабинета на посещение от шест години. Последният беше тогавашният администратор на Агенция за защита на околната среда Джина Маккарти, която е с по-нисък ранг от Азар.

Визитата на Азар е облекчена от приетия през 2018 г. Закон за пътуванията до Тайван, който насърчава изпращането на високопоставени представители в Тайван след десетилетията, през които такива контакти бяха редки и обременени с предпазни мерки, за да не се влошават връзките с Пекин. Посещението през 2014 г. на тогавашния администратор на Агенцията за защита на околната среда Джина Маккарти породи протести на китайското външно министерство, което обвини САЩ, че не спазват ангажимента си да поддържат само неофициални връзки с Тайпе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във