Банкеръ Daily

Свят

Министрите на търговията на страните от G7 обсъждат реформа в СТО

Властите във Великобритания смятат да използват срещата на министрите на търговията на страните от Групата на седемте (G7) в онлайн формат за обсъждане на реформи в Световната търговска организация (СТО). Това става ясно от разпространено изявление от Министерството на външната търговия на Обединеното Кралство, което през тази година председателства Групата.

"Великобритания ще използва предстоящата среща с цел да започне реформа на СТО, така че организацията да може да отговори на предизвикателствата от несправедливите търговски практики, а също така да направят търговията част от решенията по въпроса за изменението на климата", отбелязват в съобщението от бринаското министерство. В първото подобно мероприятие, което ще се състои в сряда, ще участва и новият генерален директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала. Тя бе поканена от британския премиер Борис Джонсън на юнската среща на върха на G7 в курортното градче Карбис Бей на Атлантическото крайбрежие на полуостров Корнуол, и от представителя на Европейския съюз.

Както става ясно от съобщението, министърът на външната търговия на Обединеното Кралство Елизабет Трас "ще призове партньорите да разработят принципи за организация на цифровата търговия, подчертавайки общите цели на страните относно откритите цифрови пазари и борбата с протекционизма".

"G7 е алианс на демокрацията, изграден върху сходни позиции на участниците, които се обединяват не само от общи фундаментални ценности по различни въпроси - от свободата и справедливостта до околната среда и иновациите, но и от твърдата вяра, че най-добрият път напред за всички минава през търговията", подчертава Трас преди срещата. "Но хората не могат да вярват в свободната търговия, ако тя е несправедлива. Общественото доверие беше подкопано от различни вредни практики - от използване на принудителен труд до нанасянето на щети на околната среда и кражби на интелектуална собственност".

Британският министър отбелязва, че Лондон "ще се стреми заедно с партньорите си от G7 да възстанови доверието към международната търговска система, полагайки значителни усилия за подобряване дейността на Световната търговска организация, така че тя да е "в крак" с изискванията на XXI век и да има правила, които да отговорят на съвременните предизвикателства". "Повече не трябва да ни притесняват остарелите правила, някои от които почти не са се изменили от 1995 година (годината, в която е основана Световната търговска организация)", казва Елизабет Трас. В публикуваното изявление се казва още, че от британското министерство искат да се проведе среща на живо през месец май, за да  "се усили диалога" по въпросите за търговията.

 

"Седморката"

G7 е обединение на икономически развитите страни, в което влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Във формата "седем" този клуб съществува от 1976 до 1997 година. След присъединяването на Русия той стана "голямата осмица". През март 2014 година в резултат на събитията на Украйна и последвалата криза в отношенията между САЩ и Европа, от една страна, и Русия, от друга, западните страни участници в организацията взеха  решение да се върнат към формата "седем".

Facebook logo
Бъдете с нас и във