Банкеръ Daily

Свят

Министри от ЕС обсъждат увеличаване на оръжейното производство

Европейски министри разискват начини за увеличаване на оръжейното производство, засилване на предоставяното обучение на украинската армия и причиняването на по-големи щети на Русия, на фона на нестихващата от февруари война в Украйна, чийто край не се вижда, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

"Започваме да изчерпваме оръжейните си запаси. Предоставяме толкова големи количества от тях на Украйна, че се налага да ги попълним", каза пред репортери в Прага външнополитическият ръководител на ЕС Жозеп Борел. Чешката столица е домакин на двудневни разговори на министрите на отбраната и външните работи на държавите от Евросъюза, които ще се състоят под председателството на Борел.

Предмет на обсъжданията между министрите на отбраната ще бъде обединяването и по-доброто съгласуване на усилията за военно подпомагане на Украйна чрез предоставяне на военни материали и ресурси и осигуряване на обучение за повишаване на способностите на армията ѝ.

В момента няколко държави членки обучават украински военни на двустранна основа, но според някои е важно ЕС да застане колективно зад тях със своята мощ. Нидерландия обяви, че заедно с Германия ще организират нова програма за обучение на украинските военни по разминиране.

"Би било добре да се възприеме по-структуриран подход и да се направи така, че ЕС да прави това колективно, по структуриран и организиран начин, който да може да продължи поне за известно време", каза ирландският външен министър Саймън Ковини, който отговаря и за отбранителния ресор в правителството си.

Според други обаче този подход е твърде тромав.

"Това може би не е най-експедитивният начин. Не съм много убеден в него", каза люксембургският министър на отбраната Франсоа Бауш. Австрия също се отнесе резервирано към предложението.

По-късно днес външните министри ще обсъждат въпроса дали да затегнат визовите ограничения за руснаците, за да увеличат натиска върху руския президент Владимир Путин, докато започнатата от него преди шест месеца война нанася тежки щети на европейската и световната икономика.

Германия и Франция обаче отхвърлят предложението за въвеждане на повсеместна забрана за влизане на руски граждани в Европейския съюз. Това се казва в документ, с който се е запознала агенция ДПА.  В документа двете страни предупреждават, че всеобхватни визови рестрикции, въведени за руските граждани, могат да предизвикат сплотяване на руснаците около тяхното правителство, а не това е целта на мярката.

"Трябва да обмислим по-умни начини за използване на значимото средство за оказване на влияние, каквото е издаването на визи", се казва в документа с позицията на двете страни, изпратен до другите държави членки на ЕС преди дискусиите по темата на външните министри, които ще бъдат днес и утре в Прага.

Ако все пак европейските министри постигнат съгласие по въпроса и решат да суспендират визовото споразумение между ЕС и Русия, това би могло да е първата стъпка към по-широки ограничения на пътуванията на руски граждани, казва европейски дипломат. Тази стъпка ще разшири и мярката, наложена през февруари от ЕС за частично суспендиране на визовата договорка, с което тогава бяха въведени рестрикции за руски правителствени служители и бизнес лидери. Сега, ако се одобри, суспендирането би включвало и обикновените руснаци, кандидатстващи за издаване на виза за ЕС.
Подобна стъпка би направила процеса по издаване на визи за ЕС по-сложен, по-скъп и по-бюрократичен, като същевременно ще се увеличи и времето за чакане за одобрение за издаване на визите, според ръководство на Европейската комисия.

Но заседанието на външните министри в Прага протича във формата Гимних, тоест и разговорите са неформални и не е възможно да се вземе засега никакво законно решение по въпроса за руснаците и визите за ЕС, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във