Банкеръ Daily

Свят

Милиони европейци искат да останат във Великобритания

След окончателното излизане на Великобритания от ЕС в края на миналата година, свободата на придвижване отпадна и гражданите на ЕС вече не могат да живеят и работят във Великобритания без удостоверение за право на пребиваване.

Милиони граждани на ЕС искат да останат да живеят във Великобритания след Брексит. Властите в Лондон обявиха, че вече са подадени близо 5 милиона молби. 

Над 4,9 милиона искания за право на пребиваване са внесени от граждани на ЕС в британското вътрешно министерство. От тях 4,4 милиона вече са одобрени, отхвърлените са 34 000. След окончателното излизане на Великобритания от ЕС в края на миналата година, свободата на придвижване отпадна и гражданите на ЕС вече не могат да живеят и работят във Великобритания без удостоверение за право на пребиваване, пише Дойче Веле.

Тези, които са се намирали на територията на Великобритания и преди 31 декември 2020, имат време да внесат заявките с искане за право на пребиваване до 30 юни 2021. За тях ще важат същите права, каквито са имали и преди Брексита. А удостоверението вече ще бъде само дигитално. Както заяви британският държавен секретар по вътрешните работи Кевин Фостър, "хартиените документи са невероятно несигурни и могат лесно да бъдат фалшифицирани".

Престой и работа във Великобритания и ЕС

Гражданите на ЕС във Великобритания и на Великобритания в ЕС, които са живели постоянно на съответните места преди януари 2021 г., имат право да продължат да живеят и да работят, стига да са регистрирани и да са получили разрешение за заселване от националните власти в страните от ЕС или Великобритания.

Британски граждани, които не живеят все още в ЕС, нямат автоматично право да живеят и работят в страни от ЕС и за тях могат да се прилагат ограничения. Режимът за работа и престой в Ирландия е различен, тъй като страната има отделно споразумение с Великобритания.

Британски граждани, които искат да посетят или да останат в ЕС повече от 90 дни по каквато и да е причина, трябва да покрият изискванията за влизане и престой спрямо граждани на страни извън ЕС. Това важи и за британци, които имат дом в ЕС. Професионалните квалификации на британските граждани не се признават автоматично в страните от ЕС, както беше преди.

Граждани на ЕС, които искат да се преместят за работа или дългосрочно пребиваване (над шест месеца) във Великобритания, ще трябва да покрият условията за миграция на британското правителство и да кандидатстват за виза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във