Банкеръ Daily

Свят

Милиони американци призовават електорите да гласуват за Клинтън

Над два милиона американци са подписали петиция, призоваваща избирателната колегия да гласува на 19 декември за Хилари Клинтън, която загуби президентските избори на 8 ноември от Доналд Тръмп.

"Призоваваме електорите да пренебрегнат резултатите от гласуването в своите щати и да дадат гласа си за бившия държавен секретар Хилари Клинтън", се казва в обръщение, поместено вчера на сайта за обществени петиции change.org. "Тръмп не е подходящ за поста. Неговите импулсивност, агресивно поведение, лъжливи изявления, признат сексуален тормоз и пълна липса на опит го правят опасен за републиката".

Подписалите петицията обосновават призива си с това, че макар и да е получила по-малко гласове в колегията, Клинтън е получила повече гласове сред избирателите. "Бившият държавен секретар Клинтън победи при народния вот и трябва да стане президент", се казва в обръщението.

На 19 декември 538 членове на електоралната колегия ще изберат президента, като всеки от представителите в нея гласува за онзи кандидат, който на 8 ноември е спечелил най-много гласове в неговия щат.

За електорите това е формално гласуване, тъй като по традиция, а в много щати и по закон те са задължени да избират в съответствие с изразената от гласоподавателите в съответния щат воля.

Въпреки че в историята на САЩ има и случаи, когато електори са гласували не така, както са обещали (наричат ги "недобросъвестни електори"), това - поради формалността на процедурата - не е повлиявало на резултатите от изборите, чийто изход сега ще зависи от гласуването на 8 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във