Банкеръ Daily

Посланикът на Афганистан у нас:

Милиони афганистанци ще тръгнат към България и Запада

Н. пр. Мохаммад Сайфи

Моментът за изтеглянето на международния контингент от Афганистан не е бил подходящ, а напускането на президента Ашраф Гани е създало властови вакуум. Това заяви посланикът на Афганистан в България Мохаммад Сайфи в интервю за БНТ.

Бежанският поток към страната ни ще се засили, смята той, но това вече няма да са икономически, а политически мигранти.

Ето какво още каза посланик Сайфи:

"Надяваме се, че няма да се върнем в онези времена, преди 20 години. Ще се постараем, още сме живи, борим се. Младите афганистанци не искат да се връщат назад. Особено жените и младите момичета, не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си. Ние вече не сме онези хора от преди 20 години. Вече знаем какво е демокрация, какво е свобода. Никой, нито талибаните, нито който и да било, ще ни върне назад.

Но аз съм убеден, че след този момент, след вчера ще има милиони, милиони наши политически и хуманитарни бежанци към Запада, България и целия свят. За съжаление.

България в Източна Европа има висок авторитет. Особено със създаването на проекта "Три морета", страната ви има много висок авторитет. Ето защо ни се иска България да създаде един консилиум за защита интереса на нашия народ. Нашият народ не иска хляб, не иска кислород, иска само свобода. Свобода без война."

Facebook logo
Бъдете с нас и във