Банкеръ Daily

Свят

Милионен протест в Чечения срещу карикатурите на Мохамед

Около 800 хил. души се събраха на протеста в чеченската столица Грозни срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед от френското издание „Шарли ебдо“ и в подкрепа на ислямските ценности, съобщи руското министерство на вътрешните работи. Според РИА Новости и местните власти броят на демонстрантите е бил над 1 млн.

На митинга на огромния площад около централната джамия в града чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че ислямът е религия на мира и мюсюлманите в Русия няма да позволят да бъдат използвани за дестабилизация на страната, предаде ТАСС.

"Днешният протест е срещу тези, които се опитват да обиждат религиозните чувства на мюсюлманите по света, каза той. „Ние решително осъждаме авторите на карикатурите и политиците, които ги подкрепят, прикривайки се със свободата на словото. Днес виждаме, че Европа не си е направила необходимите изводи от кървавите събития в Париж. Вместо да осъдят тези, които откриха стрелба, и тези, които дадоха повод за това със своите карикатури, френските власти организираха улично шоу с лозунги в подкрепа на медийния произвол, водещ до кръвопролитие“, заяви Кадиров.

В шествието освен мюсюлмани взеха участие също и представители на православната църква и духовни лица от чужбина.

Сред присъстващите са епископът на Грозни Варлаам, епископът на Махачкала, а също така духовни лица от Таджикистан, арабски шейх и ръководителя на Съвета на мюфтиите в Русия Равил Гайнутдин.

„Днес ние сме заедно с вас, за да кажем „не” на злото, което Западът се опитва да разпространи, за да всее раздор между нашите религии”,  каза епископ Варлаам пред насъбралото се множество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във