Банкеръ Weekly

Свят

Милиарди в пясъка на Фамагуста

S 250 dab76a53 3017 46f0 9b31 36187c768983
S 250 f1fc9867 14c8 4eea 880e a5d06318e678
S 250 ef95dbc3 5c5e 48a3 949a 67ce4f1bdffe

Милиарди в пясъка на Фамагуста

 

С благословията на Ердоган, Турция и поддържаното от нея т. нар. правителство на кипърските турци започват решаващия етап в промяната на статута на прочутото предградие на Фамагуста - Вароша: някогашната водеща туристическа дестинация в региона, което от 46 години е стряскащо тъжен символ на турската агресия и разкроената островна държава.

 

Вароша ще бъде

отворен отново поетапно до края на годината,

съобщи на 7 август Ерсин Татар, „премиер” на непризнатата Севернокипърска турска република (СКТР) и лидер на близката до Ердоган Партия на националното единство, след посещението си в Анкара в началото на месеца.

Амохостос, както е гръцкото име на Фамагуста и както и днес го наричат кипърските гърци, означава „скрит в пясъците”. Днес за пясъците му се водят политически и икономически битки за милиарди.

Вароша е град призрак - обявен за военна зона под прекия контрол на турската армия и ограден

с бодлива тел, наблюдателни вишки и картечни бункери,

след втората фаза на турската инвазия, протекла между 14 и 16 август 1974 г. За броени часове, пред дулата на настъпващите танкове и под падащите от небето бомби, неговите близо 40 000 жители, кипърски гърци, напускат домовете си, отнасяйки със себе си само по един-два ката дрехи.

Според взетите от Анкара и окупационния режим решения, предградието ще бъде върнато към живот като

гражданска зона, под управлението на кипърските турци.

Този ход е силно оспорван, защото е в нарушение на двете резолюции за Вароша на Съвета на сигурност на ООН – № 550 от 1984 г. и № 789 от 1992 година. Те призовават кварталът да бъде предаден под контрола на ООН и обявяват за недопустим всеки опит за заселване на която и да е част от него с хора, различни от неговите законни жители. Само преди около две седмици, с Резолюция № 2537 от 28 юли, Съветът за сигурност отново настоя за спазването на тези разпоредби.

Връщането на Вароша на законните му собственици е едно от ключовите условия на кипърските гърци в десетилетните преговори по Кипърския въпрос. Съдбата му е „разигравана” в най-различни схеми и пакетни сделки, но винаги крайният резултат е бил един и същ:

Вароша преминава под управлението на кипърските гърци.

Новата политика на Анкара и „правителството” на кипърските турци, обявена през юни 2019 г. е, че Вароша е част от територията на Севернокипърска турска република и престава да е част от сделката с кипърските гърци.

За да докажат категоричността на намеренията си, през юли м.г. кипърско-турски експерти започнаха „инвентаризация” на имотите в града-призрак. Тя продължи една година и в края на юли бе обявено, че теренното проучване и изготвянето на технически паспорт за всяка сграда  - като първи етап от подготовката за ново заселване на Вароша - е пред приключване.

Чашата на търпението обаче взе да прелива, след като висши държавници от Анкара и техните "емисари" в Северен Кипър заявиха, че почти 75% от земята на Вароша е

турска собственост още от времето на Османската империя.

За „истински законен собственик” се обяви религиозната ислямска благотворителна организация Evkaf. При подписването на Договора за независимост на Република Кипър обаче тя е получила от британското правителство обезщетение за имотите си в размер на 1.5 млн. паунда.

„Ние, кипърските турци, не сме крадци и настояваме имотите във Вароша да бъдат върнати на законните им собственици кипърските гърци“, каза специално за „БАНКЕРЪ“ генералният секретар на Съюза на кипърско-турските учители Шенер Елчил, един от най-известните активисти за мир и обединение на Кипър.

Дори и Вароша да бъде отворен като поредната провокация на Турция срещу Кипър, два от ключовите въпроси продължават да са без отговор:

колко ще струва възстановяването му и кой ще плати "сметката"?

Основната инвестиция в инфраструктура ще достигне 4-5 млрд. евро, сочи изследване на икономическия ефект от решаването на Кипърския въпрос, извършено от международен екип със съдействието на кипърския център на Peace Research Institute Oslo (PRIO).

„Ние представихме голяма идея за възраждането на Вароша и Фамагуста като еко система - един наистина модерен град, който интегрира всички части на Фамагуста и чието развитие включва както кипърските гърци, така и кипърските турци. Той може да привлече около 15 млрд. евро инвестиции, много по-качествени от „copy-paste“ на бетонните джунгли. Важното е, че повечето от тях ще са частни финанси, а не разходи за данъкоплатци. Ако Вароша обаче бъде отворен в нарушение на резолюциите на ООН, в него няма да влязат никакви международни инвестиции – нито от ЕС, ЕБВР и ЕИБ, нито от големите инвестиционни банки”, коментира специално за „БАНКЕРЪ” Фиона Мълин, финансов консултант, работила повече от 10 г. като икономически съветник за мисията на ООН на острова и член на авторския екип на проучването.

"За възстановяването на мъртвата зона ще бъдат привлечени основно големи турски капитали, интерес за финансово участие вече проявяват и сериозни инвеститори от Русия, Китай, Азърбайджан", твърди „премиерът“ на Севернокипърската турска република Ерсин Татар.

Кипърски гърци, собственици и наследници на хотели - най-вече около първа линия на плажа - съобщиха, че турските, китайските и руските брокери на имоти, които искат да купуват терени и хотели, стават все повече и повече.

На най-апетитната крайбрежна ивица на Вароша са разположени 425 парцела с хотели, барове, заведения, а цялата площ на затворения град е разчертана на 6450 парцела. Общо, в навечерието на турската инвазия през 1974 г., Вароша е разполагал с близо 8000 хотелски легла.

От геополитическа гледна точка,

хаосът е още по-голям, а изходът от ситуацията - трудно предвидим.

Отварянето на града призрак е ключов момент за целия Кипър. Ако Вароша бъде предадена под кипърско-турско управление - в нарушение на международното право и без съгласието на кипърските гърци, усилията за мирното обединение на Кипър ще са отишли на вятъра, смятат политически анализатори.

Това означава окончателно прекрояване на Кипър и постигане на заветната цел на Анкара и кипърско-турските националисти: островът на Афродита да бъде поделен между две отделни държави!

В средносрочен и дългосрочен план тази провокация трябва да доведе до изпълнение на геостратегическите планове на Анкара за промяна на балансите в Източното Средиземноморие - чрез затваряне на Кипър по суша (през Вароша) и чрез слагане на ръка върху газовите находища, преначертани в полза на Турция и т. нар. Севернокипърска турска република.

Последното парче от пъзела на Анкара е да прилапа пристанището на Фамагуста и близкото летище и да ги превърне във военни бази в Източното Средиземноморие.

 


Вароша стана политически инструмент


Сердар Атай, вицепрезидент на културната асоциация на Фамагуста (MASDER), пред "БАНКЕРЪ":

Опитът да се използва Вароша срещу Република Кипър - чрез нараняване на чувствата и очакванията на бежанците, е нечовешко и неприемливо.

Първата дума за това, как Вароша да бъде върната, трябва да бъде дадена на законните собственици на града, на никой друг. А властите на Север трябва да спрат да си играят с емоциите на тези хора, които са понесли досега много болка и са дали достатъчно жертви.

Като местни жители ние смятаме, че всяка инвестиция във Вароша може да помогне за развитието на региона на Фамагуста като цяло. Инвестиционен план, договорен от всички страни в конфликта и включващ международни участници, ще има мултиплициращ ефект. И ще отвори равни възможности за всички, което също е наш приоритет.

 

Бранислава Бобанац

Facebook logo
Бъдете с нас и във