Банкеръ Daily

Свят

Мигрантите водят до рекорден ръст на раждаемостта в Германия

Германия отчете най-големия ръст в раждаемостта през 2016-а благодарение на мигрантите в страната. 792 131 деца са родените в Германия за 2016 г. като според федералните власти това е ръст от 7% спрямо предходната година. Германските жени раждат с 3% повече. Родените от чужденки деца обаче са нараснали с 25% за същия период.

Заради мигрантската вълна от 2015-2016 година се увеличава броят на жените от страни с традиционно високи нива на раждаемост. През тези години повече от милион души са пристигнали в Германия. Повечето от тях идват  от конфликтни точки в Близкия Изток като Сирия и Ирак.

През 2016 г. в Германия се падат по 1.59 деца на жена. Това са най-високите нива от 1973-а насам, съобщава "Франс прес". Рекордът в Европа по този показател се държи от Франция - 1.92. В Испания и Италия се отбелязват най-ниските нива – 1.34

В същото време според статистическата прогноза на федералния институт, съотношението на хора в трудоспособна възраст и хората над 65 години към 2060 година ще бъде само 2:1 за разлика от 2015 г., когато е 3:1.

Според централната германска банка вълната от пенсиониращи се германци, родени по време на бума на раждаемостта, след края на Втората световна война, може да подкопае растежа на икономиката на страната през следващото десетилетие, тъй като ще има по-малко млади хора, които да ги заместят.

Високите нива на раждаемостта при мигрантите пък могат да доведат до бъдещи политически проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във