Банкеръ Daily

Свят

Мигрантите си остават болен проблем за Европа

Членовете на комисията по граждански свободи в Европарламента разискваха новия план на Еврокомисията за миграцията ден  след официалното му представяне от Европейската комисия. Предложението цели да подобри настоящите процедури и да гарантира споделена отговорност и солидарност между страните в ЕС. Депутатите обаче изразиха съмнения дали то ще доведе до реална промяна в европейската политика към миграцията.

По време на дебата със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и с комисаря за вътрешните работи Илва Йохансон бе потърсена повече информация за това как пактът ще бъде прилаган на практика и как ще се гарантира изпълнението на задълженията по него. Някои депутати смятаха, че инициативата е положителна стъпка за облекчаване на страните на предна линия, а други я описаха като единствен път напред. В същото време обаче бяха повдигнати въпроси дали новите правила ще намалят риска от хуманитарни бедствия като пожара в бежанския лагер на остров Лесбос и дали новите процедури за събиране на информация от мигрантите на границите зачитат основните права. Няколко депутати изразиха съжаление, че остава в сила основният принцип на регламента от Дъблин, поставящ отговорността за мигрантите на страната, през която те влизат в ЕС.

Новото предложение на Комисията не налага на страните квоти за приемане на мигранти, което беше един от спорните елементи в предишното предложение. Страните в ЕС ще могат да избират между приемането на мигранти на своя територия и организиране на връщането на нередовни мигранти от друга страна в ЕС към страната, от която те идват.

Някои депутати казаха, че наличието на избор може да подтикне много държави в ЕС да изберат организирането на репатрирания и повдигнаха въпроси как изпълнението на ангажиментите ще бъде следено и как ще се сътрудничи със страните извън ЕС. Изказали се в дебата в парламентарната комисия поискаха да се запази принципът, че всички страни са длъжни да приемат преместени от страните на предна линия мигранти, а други се обявиха за по-твърд подход към тези, които пристигат без основателни причини.

Основните елементи в предложението на Комисията за миграцията са: по-ефикасни и бързи процедури: при влизането - идентифициране, медицински преглед и проверка за сигурност, вземане на пръстови отпечатъци и въвеждането им в базата данни Евродак; бърза процедура за разглеждане на исканията на тези, които имат малки шансове да получат убежище; независим механизъм за наблюдение за спазването на основните права; държавите да имат възможност да избират как да покажат солидарност. 

Според предложението държавите ще могат да приемат търсещи убежище на своя територия (преместване на мигранти), да поемат отговорност за връщането на мигранти, чиито искания са отхвърлени или, в отделни случаи, да осигуряват оперативна подкрепа. Те ще бъдат правно задължени да дават принос, който ще бъде изчисляван въз основа на техния брутен вътрешен продукт и население. Приносът ще зависи от нуждите и от това дали се провеждат морски операции за спасяване, дали е налице миграционен натиск или остра криза.

Парламентът и Съветът ще трябва да разгледат и да постигнат съгласие по законодателното предложение за миграционната политика на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във