Банкеръ Daily

Свят

Мигрантите отново напират към Европа

Най-малко 5000 нелегални мигранти, от които близо хиляда непълнолетни,  пристигнаха в понеделник по море и по суша в испанския анклав Сеута от Мароко.

Европа е изправена пред нова мигранска вълна, а опасенията са, че може да се повтори кризата от 2015 г. 

Най-малко 5000 нелегални мигранти, от които близо хиляда непълнолетни,  пристигнаха в понеделник по море и по суша в испанския анклав Сеута от Мароко. Местите власти съобщават, че притокът на хора е продължил през целия ден. Очакванията са, че ще пристигнат още хиляди. Част от тях са  влезли в Испания по море, с надуваеми лодки и дюшеци, а други пристигали пеша по брега, възползвайки се от отлива. 

Мадрид вече изпрати в анклава  200 полицаи, които да подкрепят местните сили. Външният министър Аранча Гонсалес заяви, че властите вече са започнали да връщат част от мигрантите в Мароко.

На 9 май пък около 1500 мигранти пристигнаха с 15 лодки  на южния италиански остров Лампедуза, а властите очакват и още хора с подобряването на времето. Лампедуза е една от основните входни точки за хората, опитващи се да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.

От началото на годината до 7 май на италианския бряг са слезли около 11 000 мигранти при 4105 за същия период на миналата година, сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Матео Салвини, лидерът на крайнодясната партия "Лига", призова премиера Марио Драги да се справи с проблема. "При положение че милиони италианци изпитват затруднения, не можем да си позволим да се грижим за хиляди нелегални имигранти", написа Салвини в Туитър.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова страните от блока да покажат “солидарност“ с Италия и да участват в разпределението на мигрантите. Австрия и Унгария обаче категорично отказаха. 

“Призовавам другите страни да подкрепят преместването на мигрантите, много от които се очаква да кандидатстват за убежище”, каза тя на съвместна пресконференция  с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

“Знам, че е по-трудно в тези пандемични времена, но мисля, че е възможно да се справим и сега е време да покажем солидарност към Италия и да помогнем в тази ситуация“, допълни Йохансон.

Европейският съюз обяви нова стратегия за миграцията на 27 април. Мярката се стреми да запълни голяма празнина в миграционната политика, като засили мерките срещу нелегалните мигранти. 

Планът на Европейската комисия за връщане и реинтеграция поставя в основата си граничната агенция на ЕС Фронтекс, въпреки многобройни новинарски съобщения и твърдения на неправителствени организации, че нейните служители нарушават правата на мигрантите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във