Банкеръ Daily

Свят

Мигрантите масово се изнасят от турско-гръцката граница

След почти един месец напрежение на границата с Гърция, от тази сутрин е започнало масово отпътуване на миграните от импровизирания лагер на турска територия срещу гръцкия граничен пункт Кастаниес, съобщи гръцката телевизия Скай, като се позовава на гръцки военни източници.

Информацията потвърди пред телевизията и гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос.

Според гръцки военни източници турската страна е извела от района около 1500 мигранти, които през последните седмици пребиваваха в лагер на границата и периодично се опитваха да преминат през оградата и да влязат на гръцка територия.

Гръцките сили са забелязали масово качване на мигрантите на автобуси, вероятно в посока към Истанбул или към друго място в окръг Одрин. Изглежда, че придвижването на мигрантите е организирано от турските власти.

Пред Скай Панайотопулос каза, че според информацията, с която разполага, мигрантите заминават за вътрешността на Турция. Той обаче уточни, че засега позициите на гръцките сили по границата остават същите. Министърът заяви, че той лично ще замине за границата с Турция, за да направи оценка на ситуацията на място.

Вечерта в четвъртък по границата е имало инциденти, като телевизията твърди, че турски полицаи са запалили палатки на мигранти, за да ги принудят да напуснат района. Огънят е бил загасен от гръцките сили.

Кризата на сухопътната граница между Гърция и Турция започна на 29 февруари, след като Турция обяви, че повече няма да пречи на бежанците и мигрантите на своя територия да продължат пътя си към ЕС. В рамките на часове на границата пристигнаха хиляди мигранти, като Гърция обвини Турция, че е организирала откарването им там. Турската страна обяви, че над 140 хиляди от тях са преминали в Гърция, докато гръцката страна съобщава за едва няколкостотин, които са успели да го направят. По границата обаче избухнаха ожесточени сблъсъци между мигрантите и гръцките сили за сигурност, а Турция обвини Гърция в нарушения на човешките права и дори смъртни случаи. Междувременно Гърция обяви извънредни мерки за справяне със ситуацията, отмени временно правото на влезлите в Гърция след 1 март да поискат убежище и създаде център за настаняването им близо до границата с България.

Вчера пред гръцкия парламент заместник-министърът по въпросите на миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос каза, че през октомври миналата година турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е изразил пред него недоволството на Анкара от липсата на подкрепа от ЕС и от подкопаването на позицията на Анкара в Сирия, като директно е заплашил с изпращането на мигранти към гръцката граница. Според Кумуцакос Сойлу направо е заявил: Ще ви пратя 25 хиляди в събота, 50 хиляди в неделя и 75 хиляди в понеделник. "Следователно имахме един организиран план за експлоатиране на надеждите на отчаяни хора, за да бъдат постигнати геостратегически цели чрез изнудване на Европа", каза Кумуцакос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във