Банкеръ Weekly

Заради последиците от епидемията

Мигранти, забравете за европейската мечта!

ЕК е заделила 350 млн. евро в подкрепа на Гърция, където пристигат повечето бежанци и мигранти

ЕС вече не е далеч от представата за мечтана дестинация.
S 250 5c28e801 01df 41a9 af21 4efcc5381f9b
S 250 c136ba2a 2184 4c16 b29f f10904e883ea

Кризата с коронавируса измести една от най-болните теми в Европейския съюз - за бежанците и мигрантите. Проблемът обаче не само продължава да виси със страшна сила над главите на държавите членки, но тепърва ще се усложнява. Защото и в момента инструментите за действие продължават да са крайно ограничени.

 

Евроинституциите настояват за единен отговор от общността за налагането на строг контрол в бежанските лагери, които - откъдето и да ги погледне човек - са потенциални огнища на зараза с непредвидими мащаби. Преди акцентът беше гражданските права и свободи на търсещите убежище, а днес - физическото им оцеляване.

Италия обяви, че повече

няма да приема мигранти на своя територия,

защото смъртността от COVID-19 продължава да е много висока, проблемите пред националната икономика продължават да се задълбочават, а държавата не разполага със странични ресурси. Правителството на Джузепе Конте отказва да приема в страната дори спасени в морето мигранти с аргумента, че „в ситуация на пандемия от коронавирус това няма как да бъде обяснено на собствените граждани“. А и съществуват опасения, че много бежанци от Африка вече са заразени с вируса.

Правителствата на Австрия и Унгария също са изключително критично настроени към

морската спасителна мисия на ЕС.

Патрулирането на специални кораби около африканския бряг би създало допълнителен стимул за мигрантите да поемат по средиземноморския маршрут към Европа. Като предпазна мярка, те затвориха и границите с другите държави членки на Ес, и общата си граница.

В края на март, охраната на бежански център в Източна Германия бе подсилена с 200 прясно командировани полицаи. Причината е, че там 533-ма от обитателите са под карантина, а сред останалите избухнаха ожесточени боеве.

Най-сериозни са проблемите с търсещите убежище в Гърция, където ситуацията ескалира, след като в началото на март Турция отвори общата граница в нарушение на сключения през 2016 г. договор с ЕС за овладяване на миграционната криза.

В края на март бе съобщено, че много от хората в лагерите в Гърция  (общо 42 000 души) вече са в недобро здравословно състояние и въпреки мерките, предприети от гръцките власти,

пренаселеността и тежките условия на живот

там затрудняват овладяването на разпространението на COVID-19.

"Ситуацията с бежанците в тази страна изисква обща европейска позиция, защото опасенията за условията на живот в лагерите на гръцките острови продължават да растат", смятат депутати от Комисията по граждански свободи.​ И предупреждават, че съществува реална опасност кризата с бежанците да прерасне в здравна.

По време на последното заседание на тази комисия, проведено на 2 април, представителите на гръцкото правителство, на Европейската комисия и на две ключови ЕС-агенции - за граничен контрол (Фронтекс) и за основните права - се съгласиха с депутатите, че солидарността и единството на ЕС са от ключово значение за овладяване на критичната ситуация. До приемането на конкретно решение обаче така и не се стигна... поради липса на рационални предложения.

„Няма възможност за изолация или социално дистанциране, нито е възможно да се осигурят подходящи хигиенни условия. На остров Лесбос има само шест легла за интензивно лечение, а здравно оборудване по островите няма“, се казва в позиция на евродепутатите.

Какви мерки са взети

Европейската комисия е задействала план за облекчаване на ситуацията. В рамките на Механизма за гражданска защита в южната ни съседка са изпратени допълнителни гранични служители, както и материална помощ от други държави членки на ЕС .

Всички мигранти, които пристигат в центровете за посрещане, преминават през задължителен медицински преглед. И докато това не се случи, те живеят в специално обособени части на лагерите. Комисията е заделила 350 млн. евро в подкрепа на Гърция, която продължава да е предпочитана дестинация от повечето бежанци и мигранти. От тази сума 50 млн. евро са за медицински грижи. След преминаването на задължителните медицински прегледи, 1600 деца без родители, пръснати из лагерите на островите, ще бъдат преместени в други страни от ЕС: Германия, Франция, Португалия, Финландия, Литва, Хърватия, Ирландия и Люксембург. Част от тях ще заминат за Люксембург, която се е съгласила да им предостави убежище.

С подкрепата на Международната организация за миграцията и "Фронтекс" е създадена доброволна програма, която насърчава мигрантите да се завърнат по родните си страни.

Парите са малко

Гръцкият министър за миграцията и предоставянето на убежище Нотис Митаракис алармира, че въпреки взетите мерки за предотвратяване на избухването на епидемия в лагерите на островите, е нужна още подкрепа.

Евродепутатите също призоваха за по-голяма помощ с цел подобряване на условията за посрещане, осигуряване на медицинско оборудване, обхващане на семействата в програмата за преместване на мигранти, удължаване на сроковете за предоставяне на убежище и провеждане на дистанционни събеседвания с мигрантите. За това обаче са необходими допълнителни средства.

Комисията е предложила предоставянето на още 350 млн. евро на Гърция - за изграждането на нови мигрантски центрове в континенталната част, както и за осигуряване на апартаменти. Това предложение обаче няма как да бъде изпълнено в момента, защото трябва да мине за одобрение през Европейския парламент.

Според заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, Европа трябва да продължи да се придържа към ценностите си и да зачита основните човешки права. Той също така посочи, че Комисията продължава да работи по нов пакт за миграцията и предоставянето на убежище, който се очаква да бъде представен през тази пролет.

За да отслаби напрежението, той обяви, че всеки мигрант, желаещите да се върнат в страните си ще получат 2000 евро, ако доброволно напуснат лагерите на гръцките острови. Това важи особено за хората, които искат да влязат в съюза по икономически причини.

Официалните данни на гръцкото правителство обаче показват, че повечето от бежанците идват от Сирия, Ирак и Афганистан, а тези от Бангладеш, Пакистан и други държави са по-скоро малцинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във