Банкеръ Daily

Свят

Мигранти в Турция: Казаха ни да тръгнем към Гърция, не можело в България

Стотици приютени в Турция мигранти от Сирия, Афганистан и други страни тръгнаха към границите на южната ни съседка с България и Гърция още от ранните часове на днешния ден, предаде Би Ти Ви. Вече има първи опити за проникване в Гърция през сухоземната граница и по вода, докато се появяват информации, че турските власти по един или друг начин спират евентуална вълна към нашата страна.

"Казаха ни, че към момента не можем да влезем в България, казаха ни да тръгнем към Гърция", заяви пред репортер на турската телевизия Ен Те Ве един от мигрантите. Друг потвърди: "Казаха, че е забранено (да преминаваме към България). Казаха ни да минем през морето (граничната река Марица)".

Гърция няма да позволи нелегални влизания на мигранти през границата си и ще засили граничната охрана, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, след като Турция предупреди, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след споразумението между Анкара и ЕС от 2016 г., да тръгнат към Европа.

Решението идва след ескалация на конфликта в сирийската провинция Идлиб, където снощи бяха убити 33 турски войници.

Мицотакис заяви в Туитър, че Гърция "не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последиците от решения, взети от други".

Турция не смята, че решението й да позволи на част от милионите мигранти, които приютява, да преминат в Европа ще има отражение върху връзките й със Запада, заяви директорът за комуникациите в турското президентство Фахреттин Алтун, цитиран от Ройтерс.

Алтун заяви в коментари пред журналисти, че мигрантите сега са проблем на Европа и на света и добави, че Анкара не е имала друг избор, освен да отслаби граничния контрол, след като не получава достатъчно подкрепа за приютяването на около 3,7 милиона сирийски бежанци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във