Банкеръ Daily

Свят

Mигранти отвлякоха кораба, който ги спаси край Либия

Мигрантите са отвлекли търговски кораб, който ги е спасил край бреговете на Либия. Те наредили  на екипажа да се насочи към Малта, предаде Би Би Си. Стоте мигранти превзели управлението, след като им е било казано, че ще бъдат върнати в Либия.

Малтийските военни заявиха, че корабът няма да бъде допуснат във водите им. Вицепремиерът на Италия Матео Салвини описва похитителите като "пирати".

Това се случва, когато ЕС оттеглят военноморските патрули в Средиземно море. От ЕС заявиха, че решението за прекратяване на тази операция през септември миналата година била по искане на Италия.

Операция Софѝя беше въведена преди четири години, за да възпира контрабандистите и  мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа по вода. Накрая мисията до голяма степен била насочена към контрабандни мрежи, тъй като броят на хората, които се опитват да избягат, рязко намалява след спорно споразумение между ЕС и Либия.

Сегашното местоположение на отвлечения кораб е неясно.

Либийската брегова охрана все още не е направила обществени коментари за отчетеното отвличане.

Говорител на малтийските въоръжени сили заяви, че опитите за връзка с капитана на кораба са били неуспешни, съобщава уебсайтът на MaltaToday. ''Малтийските власти наблюдават ситуацията и са подготвени за всяко действие.'', добави говорителят.

Междувременно вицепремиерът Салвини написа на своята страница във Фейсбук : "Те не са корабокрушенци, а пирати, те ще видят Италия само чрез телескоп." Салвини е в центъра на редица международни спорове относно отказа си да разреши пристигането на кораби мигранти в италианските пристанища.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във