Банкеръ Daily

Свят

Мигранти опитаха да щурмуват границата на САЩ

Около 500 мигранти от Централна Америка се опитаха вчера да си пробият със сила път към САЩ през граничния пункт Сан Исидро в Тихуана. Те бяха отблъснати от американската гранична охрана, която затвори пункта и използва срещу тях сълзотворен газ.

Имигрантите са част от кервана от хиляди имигранти, който измина 4000 километра пеша, за да опита да имигрира в САЩ.  Когато стигнаха границата край град Тихуана, имигрантите осъзнаха, че подаването на документи е толкова бавно, че ще трябва да чакат до половин година, за да поискат убежище. Тогава част от група от 500 души, която протестираше мирно срещу бавните процедури, се опита да изтича през границата, което доведе затварянето й.

Няколко часа след това пунктът бе отново отворен за трафика и в двете посоки.

Мексиканското външно министерство обяви, че ще депортира незабавно мигрантите, които са се опитали насилствено и нелегално да пресекат границата със Съединените щати.

Според министерството мексиканските власти са овладели протеста на граничния пункт между Тихуана и Сан Диего и въпреки голямото напрежение в този район няма да изпратят военни, за да контролират близо 7400 мигранти, струпали се на мексиканско-американската граница в района на градовете Тихуана и Мехикали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във