Банкеръ Daily

Свят

Мигранти обвиняват гръцките власти, че ги връщат в морето

Скоро след като достигнали гръцкия остров Лесбос, група афганистански мигранти разказват, че техните надежди за нов живот в Европа били попарени от гръцките власти, които ги събрали, държали се лошо с тях, качили ги на спасителен сал и ги изоставили в морето, информира Асошиейтед прес.

Журналисти от АП, пътували с патрулна лодка на турската брегова охрана, са прибрали 37 мигранти, включително 18 деца, от два спасителни сала в Егейско море на 12 септември. Други две медийни организации, които са участвали в подобни организирани от турското правителство пътувания същата седмица, са станали свидетели на подобни сцени, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 

"Те взеха телефоните ни и казаха, че ще дойде автобус и ще ни отведе в лагера", разказва на турски език Омид Хусаин Набизада. "Но ни качиха на кораб. Оставиха ни във водата по много лош начин на тези лодки", разказва той.

Турция, която е приела близо 4 милиона бежанци, обвинява Гърция, че масово връща мигранти в нарушение на международното право, като ги лишава от достъп до процедурата по предоставяне на убежище. Турция обвинява също така ЕС, че си затваря очите за това крещящо нарушение на човешките права.

Турската брегова охрана твърди, че само този месец е спасила над 300 мигранти, "избутани в турски води от гръцки елементи". Международни хуманитарни организации призовават за разследване на тези твърдения.

Гърция, която се намира на югоизточната граница на ЕС и понася бремето на миграционния поток от Турция, отхвърля обвиненията и твърди, че Анкара насърчава мигрантите.

През март Турция изпълни заплахата си да изпрати мигрантите в Европа, като заяви, че границите й с ЕС са отворени. В рамките на вероятно организирана от правителството кампания хиляди се насочиха към гръцката граница, което доведе до сцени на хаос и насилие. Границата на Турция с членката на ЕС България като цяло не бе засегната. Гърция тогава затвори границата си и замрази за месец процедурата по предоставяне на убежище, припомня агенцията.

Гръцката брегова охрана твърди, че турската брегова охрана често ескортира лодките с мигранти до Гърция, и предостави видеозаписи в подкрепа на това. Атина посочва, че съгласно споразумението за спиране на миграцията от 2016 г. между ЕС и Турция, Анкара има задължението да спира хората да опитват да влязат нелегално в Гърция.

Говорителят на гръцката брегова охрана лейтенант Николаос Кокалас каза, че патрулите редовно засичат лодки с мигранти, опитващи се да влязат незаконно в Гърция, и "сред тях много пъти има надуваеми салове, като описаните от Асошиейтед прес".

Спасителните салове са стандартно оборудване за моторните лодки, което се използва, ако пасажерите трябва да напуснат плавателния съд. Обикновено саловете нямат мотори или уреди за управление, пояснява АП.

Говорителят на гръцката брегова охрана посочи пред агенцията, че в повечето случаи турската брегова охрана придружава или наблюдава лодките с мигранти.

От десетилетия Гърция и Турция имат остри разногласия по териториални въпроси, а кандидатите за убежище се озовават в капана на геополитически конфликт, отбелязва Асошиейтед прес. Постоянните обвинения в отблъскване на мигранти са само поредната проява на напрежението между Гърция и Турция, посочва агенцията.

Хюман райтс уоч обвини Гърция, че връща мигранти по суша и море, позовавайки се на разговори с кандидати за убежище. Други правозащитни и бежански организации, включително агенцията на ООН за бежанците, многократно са призовавали Гърция да разследва тези твърдения.

По-рано този месец министърът на морския флот Янис Плакиотакис каза, че гръцките власти са попречили на над 10 000 души да влязат по море в Гърция тази година. Министърът не каза как е станало това, посочва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във