Банкеръ Daily

Свят

Мицотакис се извини на гърците за пожарите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че е одобрил допълнителен бюджет от 500 милиона евро за покриване на щетите и компенсация на хората, пострадали от пожарите в страната, предаде Ройтерс.

"Съкрушени сме от мащабите на разрушенията, извинявам се за понесените загуби", заяви Мицотакис в телевизионно обръщение и обеща, че неговото правителство ще бъде до онези, които пострадаха от пожарите.

Всичко това се случва на фона на мащабни протести пред пред парламента в Атина. Гръцките жители смятат, че правителството не е било подготвено за огнената стихия, както и че не е осигурило достатъчно пари за наемането и обучението на пожарникари и не е купило необходимата техника. Обвинения имаше и за лошо поддържане на горския фонд и други вредни за околната среда практики.

Пожари продължават да бушуват на остров Евия и заплашват да погълнат град Истиая. Пожарникари се борят на острова с пламъците по суша и по въздух. Силните ветрове отново влошиха обстановката след кратко подобряване по-рано днес.

"Онези, които са изгубили домовете си и имуществото си, ще бъдат компенсирани. Изгорелите райони ще бъдат залесени отново", обеща премиерът на Гърция.

На заседание на правителството утре се очаква да бъде обявено какви мерки са взети, за да се помогне населението.

Мицотакис каза, че сега властите се опитват да се справят с 586 пожара, бушуващи във всички ъгли на Гърция в разгара на горещата вълна. Той благодари на страните, които са изпратили помощ и на много доброволци, които помагат на пожарникарите.

Мицотакис заяви, че евентуални пропуски в противопожарната борба ще бъдат разследвани. Гневни гърци разкритикуваха отговора на властите на опустошението.

"Климатичната криза чука на вратата на цялата планета", заяви днес Мицотакис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във