Банкеръ Daily

Свят

Мицотакис: Проблемите ни с Турция вече са спор между Турция и ЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Атина е успяла да превърне неразбирателствата си с Турция в спор между Турция и ЕС, съобщава турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Според премиера на Гърция през октомври ЕС е дал шанс на Турция, но тя не се е възползвала от този положителен дневен ред.

Запитан в телевизионно предаване дали, ако от предстоящата среща на върха на ЕС тази седмица не произлязат санкции срещу Турция, ще бъде използвана картата с вето по други въпроси, Мицотакис отговори: "Мнозинството от европейците е на страната на Атина. Нашите съюзници са много. И други могат да използват това".

По думите на гръцкия министър-председател не е в интерес също и на Турция да продължава напрежението и Анкара трябва да преразгледа своята връзка с Европа.

Същевременно Мицотакис посочи, че Атина е готова на диалог с Анкара по въпроса за континенталния шелф и морските зони, а ако двете съседки не постигнат съгласие, той предложи те да се обърнат към Международния съд на ООН и да зачетат неговото мнение.

Турция иска да подобри отношенията си с Европейския съюз на базата на стремежа към пълноправно членство, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като добави, че проблемите между тях могат да бъдат решени само ако ЕС действа на принципите на здравия разум на срещата на върха тази седмица и в бъдеще, предаде Ройтерс.

Външните министри на страните от ЕС заявиха вчера, че Турция не е помогнала за решаването на спор с членките на ЕС Гърция и Кипър във връзка с ресурсите от природен газ в Източно Средиземно море, но оставиха евентуално решение за ответни санкции за срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Говорейки на съвместна пресконференция с унгарския външен министър Петер Сиярто в Анкара, Чавушоглу заяви, че Гърция е продължила с "провокативните" стъпки в региона въпреки усилията на Турция да използва дипломация, като добави, че Анкара очаква от ЕС да действа като справедлив и обективен посредник в спора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във