Банкеръ Daily

Свят

Мицотакис очаква възстановяване през 2021-ва, "когато науката ни даде отговорите, които чакаме"

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази увереност, че Гърция ще преодолее настоящата здравна криза и че ефектите от нея ще бъдат временни, съобщава в. "Катимерини".

В експлкузивно интервю за изданието Мицотакис напомни за издръжливостта на гръцкия народ. Той призна, че ще има рецесия през 2020 г., но прогнозира, че растежът през следващата година ще бъде по-голям от тазгодишния спад. Той също така изключи предсрочни избори.

"Знам, че ще имаме дълбока рецесия през 2020 г. Но когато науката ни даде отговорите, които чакаме, възстановяването през 2021 г. ще бъде по-голямо от рецесията през 2020 г.", посочи гръцкият премиер.

Той заяви, че не може да прогнозира колко дълго ще продължи пандемията от COVID-19.

"Мисля, че ще започнем да получаваме по-ясна картина към края на месеца, така че ще можем да започнем постепенно разхлабване на ограниченията през май", посочи Мицотакис, като изтъкна, че това ще става "стъпка по стъпка".

Той добави, че е "почти сигурно, че коронавирусът ще се върне през есента" след очаквания спад на случаите през лятото заради повишаването на температурите.

Запитан за отговора на Гърция спрямо новата мигрантска криза с Турция миналия месец, Мицотакис заяви, че "това доказа, че ние можем да пазим границите си с абсолютен респект към човешкия живот".

"Посланието беше разбрано от всички, особено от Турция, но също и от бежанците и мигрантите, които сега ще помислят повече дали си заслужава да се качат на лодка и да се опитат да стигнат до някой егейски остров", посочи гръцкият премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във