Банкеръ Daily

Свят

Мицотакис: Нужна е нова политика на ЕС за миграцията

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който се срещна днес със заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по миграционните въпроси Маргаритис Схинас в Атина, изтъкна необходимостта от "нова, амбициозна политика за миграцията и убежището", предаде АНА-МПА.

Говорейки за пожара, който опустоши пренаселения мигрантски лагер Мория на остров Лесбос, Мицотакис посочи, че грешките от миналото не трябва да бъдат повтаряни и че какъвто и да е нов център за прием на кандидати за убежище на острова трябва да има друг модел на функциониране и администрация. Премиерът добави, че трябва да бъде дискутирано колкото е възможно по-голямо европейско участие.

Той посочи, че правителството е действало много бързо и вече се изгражда временен лагер, който да приюти останалите без покрив мигранти и бежанци от лагера Мория.

От своя страна еврокомисарят Схинас изтъкна, че събитията на остров Лесбос след разрушаването на лагера Мория са "ясен алармен сигнал за всички нас какво трябва да променим в Европа".

Той каза, че Европейската комисия ще обяви предложения за нов пакт за миграцията и убежището на 30 септември и добави, че отговорността за справянето с миграционните потоци не може да пада само върху членките на ЕС, които се намират на външните граници, или върху големите играчи като Германия.

"Нуждаем се от истинска солидарност в нашата миграционна политика", подчерта Схинас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във