Банкеръ Daily

Свят

Мицотакис критикува разпределението на ваксините в ЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис критикува днес разпределението на ваксините в Европейския съюз, но каза, че Гърция ще удвои ваксинациите през следващите седмици и ще ваксинира всички над 60-годишна възраст до края на май, предаде Ройтерс.

Гърция, която се справяше сравнително добре през първата вълна на пандемията от коронавирус миналата година, бе принудена да затегне ограничителните мерки заради растящия брой заразени през последните месеци.

Мицотакис изрази признателност за усилията на Европейската комисия да помогне на малките държави, като Гърция, в снабдяването с ваксини.

"Същевременно обаче тя не успя да даде необходимите количества и да снабди страните членки навреме", каза гръцкият премиер в реч пред парламента.

С приближаването на туристическия сезон, жизненоважен за гръцката икономика, правителство разчита на засилена кампания за тестване, включително с домашни тестове за самодиагностика, но Мицотакис каза, че и ваксинацията също трябва да бъде по-интензивна през следващите седмици.

В Гърция с население около 10 милиона досега са поставени близо 1,7 милиона ваксини срещу коронавирус и са планирани още 1,5 милиона до края на април. Всички над 60 години ще трябва да получат поне по една доза до края на май, каза Мицотакис.

Европейската комисия бе подложена на критики за разпределението на ваксините и от своя страна влезе в ожесточен спор с англо-шведския производител АстраЗенека, който достави само част от очакваните първоначално количества.

"Европейският съюз е длъжен да използва всички законови инструменти, за да накара компаниите, които са сключили споразумения с блока, да спазват договорните си задължения, включително забрана за износ", каза Мицотакис, подкрепяйки Европейската комисия, която заяви, че износът на ваксини трябва да бъде блокиран, докато АстраЗенека не достави количествата, обещани на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във