Банкеръ Daily

Свят

Мичиган е единственият щат, който се състои от два полуострова

Изглед към централната част на Детройт.

На днешния ден през 1837 г. Мичигън (Michigan) е обявен за щат на Съединените американски щати.

Мичиган  е щат в региона на Големите езера и Средния Запад в САЩ. Регионът на Големите езера в Северна Америка е двунационален канадско-американски регион, който включва части от осемте американски щата - Илинойс, Индиана, Мичигън, Минесота, Ню Йорк, Охайо, Пенсилвания и Унсконсин, както и канадската провинция Онтарио. Регионът е центриран върху Големите езера и образува характерна историческа, икономическа и културна идентичност.

Името му идва от думата мишигамаа на езика оджибуе, която означава "голяма вода" или "голямо езеро". С население от около 10 милиона Мичиган е десетият щат по население и единадесетият по площ (250 487 кв. км) в Съединените щати.

Столицата е Лансинг (Lansing) с население около 116 986 човека. В този град е роден Ървин "Меджик" Джонсън, определян от мнозина специалисти и журналисти като най-добрият баскетболист в историята на играта и със сигурност най-универсалният.

Най-големият град е Детройт. Метрополен регион Детройт е измежду най-населените и големи метрополитни икономики в страната.

Името на Детройт (Detroit) произлиза от едноименната река (на френски Ривиер дю Детроа (Rivière du Détroit), "река на пролива"), която протича между езерата Сейнт Клеър и Ери. Основан от търговци на кожи през 1701 г., Детройт е световноизвестен като център на автомобилната промишленост. Детройт е свързан с канадския град Уиндзър чрез мост и тунел и заедно с него оформя четвъртия най-голям метрополис в Северна Америка. Често срещани прякори на града са Motown, Motor City, The D и The 313 (по телефонния код на целия окръг). В Детройт автомобилите от предната страна нямат регистрационни табели. Градът е известен най-вече като "градът на седемте езера".

Мичиган е единственият щат, който се състои от два полуострова. Долният полуостров е във формата на ръкавица. Горният полуостров (често наричан на английски "the U.P.") е отделен от Долния полуострав от протока Макинак, осемкилометров канал, който свързва езерото Хюрън с езерото Мичигън. Мостът на Макинак свързва двата полуострова. В Мичиган има още 64980 вътрешни езера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във