Банкеръ Daily

Свят

МИ5: Сътрудничеството между Лондон и ЕС трябва да продължи

Андрю Паркър

Великобритания и Европейският съюз трябва да изградят тясно партньорство в сигурността след Брексит, за да осуетят атаките на екстремистите от "Ислямска държава" и  злонамерените опити на Русия да подкопае западните демокрации, според шефа на МИ5 (британската служба за вътрешна сигурност, контраразузнаването), предаде Ройтерс.

Великобритания, като важна разузнавателна сила в Европа, търси нов пакт за сигурност с блока, за да си осигури запазен достъп до секретна информация от основните страни членки на ЕС, опитвайки се да сключи по-широка сделка за Брексит, отбелязва Ройтерс.

Андрю Паркър ще произнесе днес първата публична реч извън Великобритания на действащ шеф на МИ5 на събитие в Берлин, организирано от службата за вътрешно разузнаване на Германия BfV (Bundesamt fur Verfassungsschutz). 

Според предварително разпространения текст, той ще посочи, освен заплахата от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, и Русия като "враждебна държава", която се опитва да извърши "агресивни подмолни действия" чрез военноразузнавателните си служби.  Паркър обвинява Кремъл в "крещящи нарушения на международните правила" и цитира атаката срещу бащата и дъщерята Скрипал като пример за зловредните действия на Русия, които рискуват да провърнат страната в "изолиран парий".  Русия по думите му се е постарала да организира безпрецедентна дезинформационна кампания след атаката. Западът, предупреждава той, трябва "да излъчва светлина през мъглата от лъжи, полуистини и заблуди, която се лее от пропагандната машина на Русия". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във